//Cele mai scumpe 10 clădiri din lume

Cele mai scumpe 10 clădiri din lume

Spectaculoase din punct de vedere estetic, dar și…financiar. Toate cumulate cu eforturile de a realiza construcții impresionante care să rămână în istorie. Azi vă prezentăm topul celor mai scumpe 10 clădiri din lume.

Abraj Al Bait, Mecca, Arabia Saudită, 15 miliarde USD
skyscraper.com

Cu o înălțime de 601 metri, Abraj Al Bait este cel mai înalt hotel din lume. Acesta are o suprafață de 1.500.000 metri pătrați și o capacitate de 100.000 de persoane. De asemenea, cunoscut sub numele de Makkah Royal Clock Tower, complexul a fost proiectat de grupul de arhitectură Dar Al-Handasah din Liban și are cel mai mare ceas din lume. Ceasul se află la o înălțime de 530 de metri, are un diametru de 43 metri și este vizibil de la peste 30 km distanță. Porțiunea superioară a turnului cu ceas a fost proiectată de firma germană de arhitectură SL Rasch și are, de asemenea, o semilună înaltă de 23 de metri.

Marina Bay Sands, Marina Bay, Singapore, 5,50 miliarde USD
MBS said it continues to work closely with its regulators to monitor its compliance with all legal obligations.
straitstimes.com

La un cost de construcție de 5.50 miliarde USD, Marina Bay Sans este cea mai scumpă stațiune construită vreodată. Stațiunea cuprinde trei turnuri conectate de 55 de etaje și este considerată drept cel mai scump cazinou independent din lume. Construcția a fost finalizată în 2010, cu un an mai târziu decât era planificat, din cauza creșterii costurilor materialelor și a lipsei de lucrători. Aceasta a fost realizată de contractorii Ssangyong Engineering and Construction, fiind proiectată de Moshe Safdie. Arhitectura și designul stațiunii au fost aprobate de consultanți feng shui.

Resorts World Sentosa, Singapore, 4,93 miliarde USD
Resorts World Sentosa Singapore Installs InvoTech UHF-RFID Uniform System for 8 Hotels
hospitalitynet.org

Resorts World Sentosa, construită de compania malaeziană Genting Group, cuprinde trei hoteluri, cazinouri și o serie de atracții de divertisment, cum ar fi parcul tematic Universal Studios. Oceanariul integrat al stațiunii ocupă o suprafață de peste 80.000 mp și este cel mai mare din lume, cu peste 100.000 de animale din peste 800 de specii. Deși construcția inițială a fost finalizată în 2009, Resorts World Sentosa a continuat să se extindă, inclusiv prin adăugarea The Marine Life Park în noiembrie 2012.

Emirates Palace, Abu Dhabi,  Emiratele Arabe Unite, 3,90 miliarde USD
AtlasConcorde Emirates Palace EAU 061
atlasconcorde.com

Deschis în 2005 și proiectat de arhitectul britanic John Elliot, Emirates Palace din Abu Dhabi servește drept palatul oficial al guvernului Abu Dhabi și se întinde pe o suprafață de 850.000 de metri pătrați. Palatul, care a fost construit cu scopul de a prezenta cultura arabă și ospitalitatea luxoasă, include 110.000 m3 din 13 tipuri diferite de marmură din China, India, Italia și Spania și 1002 candelabre din cristal Swarovski.

 Cosmopolitan of Las Vegas, Las Vegas, SUA, 3,90 miliarde USD
items.[0].image.alt
ktnv.com

Cosmopolitan of Las Vegas este un cazinou de lux și o stațiune hotelieră pe Las Vegas Strip, având două turnuri înalte, ambele de 184 metri înălțime. Deși a fost construit de compania bancară germană Duetsche Bank, a fost ulterior vândut către Blackstone Group Corporation din NY pentru 1,73 miliarde de dolari, mai puțin de jumătate din prețul inițial de construcție de 3,90 miliarde USD. În ciuda locației sale privilegiate, stațiunea este încă considerată un eșec financiar.

One World Trade Center, New York, SUA, 3,80 miliarde USD
greelane.com

One World Trade Center din New York, cunoscut în mod normal ca „Turnul Libertății”, a fost finalizat în 2013 pentru a înlocui și comemora turnurile gemene ale World Trade Center. Pe lângă faptul că servește drept omagiu pentru turnurile gemene, Freedom Tower servește și drept hub industrial, cu 71 de etaje de spații de birouri. Cadrul de oțel și beton a fost proiectat de arhitectul David Childs și are, de asemenea, un muzeu comemorativ 9/11 și 55.000 de metri pătrați de spațiu comercial.

Wynn Resort, Las Vegas, SUA, 2,70 miliarde USD

reviewjournal.com

Acoperind o suprafață de 2,4 milioane mp, complexul Wynn Resort de 2,70 miliarde de dolari este al șaselea hotel ca mărime din lume. Numit după dezvoltatorul de cazinou Steve Wynn, stațiunea oferă, de asemenea, mai multe beneficii. Dezvoltarea, care a fost anunțată pentru prima dată în august 2001 și finalizată în 2005, și-a continuat extinderea și a construit Wynn Paradise Park la costul estimat de 1,5 miliarde USD, incluzând o proprietate hotelieră suplimentară și o lagună de peste 140 mii mp.

Venetian Macau, Macau, China, US$2.40 billion
Venetian Macao Resort Hotel
fivestaralliance.com

Situat vizavi de numărul 9 din listă, City of Dreams, The Venetian Macau este cel mai mare cazinou din lume și, de asemenea, a șaptea cea mai mare clădire din lume după suprafață. Stațiunea, care a fost deschisă oficial la 28 august 2007, dispune de 550.000 de metri pătrați de spațiu de cazino cu 3.400 de sloturi, 800 de mese de joc și Cotai Arena, o arenă de 15.000 de locuri pentru găzduirea de evenimente sportive și de divertisment. Stațiunea este renumită pentru lux și exuberanță, inclusiv pentru suita cu 12 dormitoare Presidente Paiza, cu patru dormitoare. Aceasta a fost proiectată de renumitele firme de arhitectură Aedas și HKS, Inc. 

City of Dreams, Macau, China,  2,40 miliarde USD
City of Dreams Macau Buildings
e-architect.com

City of Dreams de 2,40 miliarde de dolari îmbină facilitățile unui hotel cu cele ale unui cazino și a fost conceput inițial cu patru turnuri: hotelul Crown Towes, hotelul Hard Rock și Grand Hyatt Macau (care se întinde pe două turnuri). Acestea oferă peste 200 de facilități comerciale și 420.000 de metri pătrați de spațiu de cazino. Ca parte a dezvoltării City of Dreams, în 2017 s-a construit un al cincilea turn, proiect condus de arhitectul Zaha Hadid.

Princess Tower, Dubai, Emiratele Arabe Unite, 2,17 miliarde USD
skyscrapercenter.com

Turnul Prințesei are o înălțime de 414 metri și este cea mai înaltă clădire rezidențială din lume, potrivit Guinness World Records. Alături de faimosul Burj Khalifa, este a doua cea mai înaltă clădire din Dubai și are 763 de unități rezidențiale, inclusiv apartamente cu una, două și trei camere, duplexuri și penthouse-uri de înaltă calitate. Construcția Princess Tower a început în 2006 și s-a finalizat în iulie 2012.

Sursă: constructionglobal.com