Un nou studiu realizat de cei de la Universitatea Washington și de la Institutul Salk sulbiniază importanța somnului în legătură cu rezultatele elevilor. Astfel, elevii din cele două licee din Seattle au avut rezultate mai bune, după ce conducerea a decis începerea activității cu o ora mai târziu.
Cercetătorii au dorit să studieze acest fenomen, iar adolescenții chiar au folosit timpul în plus pentru a dormi mai mult. Elevii dormeau în medie 6 ore și 50 de minute, iar acum timpul s-a extins la 7 ore și 24 minute. În această perioadă, în care activitatea școlară a început cu o oră mai târziu, somnul elevilor a avut parte de o calitate mult mai bună. Profesorul de biologie, Horacio Iglesia, afrimă că îmbunătățirea calității somnului se datorează faptului că ora la care s-au trezit elevii este mult mai potrivită.
Pentru a fi siguri că adolescenții folosesc timpul în plus pentru a dormi mai mult, specialiștii le-au cerut tinerilor să poarte constant la încheietura mâinii, monitoare mici. În acest mod, au fost colectate date privind activitatea acestora, iar cercetarea a fost mult mai eficientă.
Adolescenții au ritmuri circadiane foarte diferite față de adulți sau copii
Pe parcursul celor 24 de ore, ritmurile circadiene ne ajută să menținem un ceas intern, care ne indică atunci când este timpul să mâncăm, să lucrăm sau să dormim. Ciclul circadian este prelungit la adolescenți când ajung la pubertate, iar sensibilitatea la lumină este și ea diminuată. Astfel, din cauza acestor schimbări, adolescenții adorm și se trezesc mai târziu decât majoritatea copiilor și adulților.
Citeste mai multe in noul numar al revistei Arhispec Magazin