Tehnologia secolului XXI se face resimțită în multe domenii ale existenței noastre, iar în ceea ce privește locuințele, aceasta nu se lasă mai prejos.
Casele pasive permit evoluția spre un trai mai economic, mai eficient și confortabil în același timp. Prin intermediul încălzirii naturale venind de la soare (panouri solare) și pământ (prin pompele de căldură cel mai adesea), casa pasivă oferă posibilitatea de a utiliza energia în formă brută și de a reduce astfel costurile mari cu care ne confruntăm în majoritatea timpului.
În România există astfel de case ale viitorului, din păcate poate nu atât de multe față de alte țări, deoarece acest concept a ajuns la noi abia în anul 2016. Cu toate acestea, se fac demersuri în acest sens pentru a le oferi cetățenilor acestei țări șansa de a investi în astfel de proiecte. Organizația EvoHouse care s-a născut din dorința de a crea case pasive poate reprezenta un prim pas în atingerea acestor țeluri, prin promovarea arhitecturii sustenabile și clădirilor viitorului.
Anul 2016 reprezintă un punct important de pornire în această direcție, deoarece atunci au avut loc evenimente și proiecte realizate în scopul introducerii în lumea caselor pasive, precum și a promovării acestora. Tot atunci s-a creat Centrul de Excelență pentru clădirile viitorului, cu scopul de a transmite tehnologiile și informațiile despre acestea, acumulate până la acel moment.
Printre alte inovații ale anului 2016 a avut loc și evenimentul „Zilele Deschise ale Caselor Pasive” desfășurat între 11-13 noiembrie la Cluj-Napoca, unde s-a deschis pentru public Prima Casă Eco Pasivă certificată din România.
În cazul celor trei zile de eveniment, oaspeților le sunt oferite tururi ghidate, prezentări ale caselor viitorului și discuții despre planurile viitoare. În același timp, în județul Mureș, oamenii aveau șansa de a vizita o casă pasivă precertificată (în anul 2016 se estimau a fi 11 case pasive în România).
În momentul actual nu se poate ști cu precizie care este numărul caselor de acest tip prezente în România, dar cu siguranță din anul 2016 și până în prezent, numărul acestora a crescut considerabil. Ne așteptăm ca pe viitor, casele pasive să nu mai reprezinte un subiect destul de rezervat, ci să se efectueze demersuri semnificative pe această cale, pentru a ne bucura de un viitor mai sigur și mai prietenos cu mediul, începând cu locul în care viețuim.
Autor: Diana Cucerca