Din dorinta de a raspunde intr-un mod constructiv in fata pandemiei cu COVID-19, multi arhitectii au ales sa se concentreze mai mult pe ideea de inovatie si design, mai precis pe imbinarea acestor doua elemente. Drept urmare, specialistii estimeaza ca putem vorbi despre 8 moduri in care COVID-19 va schimba arhitectura in perioada imediat urmatoare.
Vorbim despre noi restrictii, un nou stil de viata adaptat, si o noua definitie a „normalului”. Acestea ar fi 3 trasaturi de baza care au aparut din momentul izbucnirii pandemiei. Desi nu putem spune cu exactitate cum va arata viitorul, ce putem sa facem momentan este sa analizam trendurile actuale si sa facem estimari cu privire la modificarile ce vor surveni ulterior. Iata 8 predictii ale specialistilor care ar putea influenta modul in care se vor realiza modificari in perioada urmatoare in ceea ce priveste domeniul arhitecturii.
O usoara schimbare in ceea ce priveste situatia birourilor din marile orase
Odata cu instaurarea starii de pandemie, multi oameni au decis sa schimbe modul cum lucreaza. In marile centre de birouri si in cladirile de tip zgarie-nori a inceput sa cam…bata vantul. Multi angajati au preferat chiar sa opteze pentru munca de acasa, in ciuda faptului ca perioada de maxima alerta s-a incheiat. Drept urmare, specialistii au decis sa vina in intampinarea noilor nevoi si sa isi schimbe punctele de interes. Potrivit lor, notiunea de a crea un spatiu pentru 7000 de angajati care sa opereze intr-o cladire nu mai este la fel de atractiv. Munca de acasa se estimeaza a fi mult mai putin costisitoare, asadar cel mai probabil vom vorbi in perioada urmatoare de relocarea si reasignarea spatiilor respective.
Scaderea dependentei de automobile
Dat fiind faptul ca multe persoane au preferat sa se izoleze in propria locuinta, utilizarea automobilelor in viata de zi cu zi a scazut drastic. Drept urmare, in perioada pandemiei erau o multime de strazi goale, lucru care a fost benefic pentru natura, semnalandu-se o scadere in ceea ce priveste si situatia emisiilor de gaze. Urmarile s-au resimtit si la nivelul preturilor carburantilor. Drept urmare, unele orase au transformat temporar unele artere in strazi pietonale sau dedicate biciclistilor.
Astfel, in ciuda faptului ca aceasta criza globala a schimbat modul de viata a milioane de oameni, impactul asupra mediului inconjurator nu a fost unul atat de nociv. Ramane de vazut doar daca acest trend se va mentine, iar scaderea numarului de automobile folosite va determina si arhitectii sa transforme orasele.
Spatii publice noi reinventate
Modul in care spatiile publice sunt realizate in prezent ar putea avea un impact destul de mare asupra lumii post-pandemice. Dat fiind faptul ca aceasta stare de alerta a schimbat de tot omenirea, spatiile publice au devenit singurele locuri unde putem vorbi de relaxare. Terasele, restaurantele, muzeele, cinema-urile si alte spatii au fost inchise pentru a preveni raspandirea virusului, drept urmare, interesul s-a mutat…afara. Astfel, avand in considerare acest aspect specialistii sunt de parere ca autoritatile vor dedica resurse pentru a intari legaturile comunitatilor prin intermediul parcurilor, spatiilor pietonale sau centrelor comunitare de pe strada.
De asemenea, este important sa ne gandim pe termen lung la aceste spatii si la investirea in masuri de siguranta si igiena, care ar putea ajuta in cazul unor situatii precum cea care a debutat la inceputul acestui an.
Un nou design pentru restaurante
Odata cu reducerea restrictiilor existente, unele restaurante au ales sa isi adapteze modul de functionare astfel incat sa ofere oamenilor o imagine despre cum ar putea arata viata sociala in intreaga lume dupa terminarea perioadei de carantina. Unele restaurante au optat pentru luarea temperaturii la intrare si majoritatea urmaresc respectarea normelor de distantare sociala. Asezarea la mese a fost limitata si s-au creat spatii pentru a tine distanta intre clienti.
Totodata, exista si limite in ceea ce priveste numarul de persoane care se poate aseza la o masa, iar mastile de protectie au devenit obligatorii, exceptie momentele cand se consuma mancare. Nu este de neglijat nici utilizarea de materiale de protectie de tip plexiglass intre mese, sau chiar masini cu dezinfectanti care sa igienizeze fiecare client inainte de a intra in incinta restaurantului. Beijingul a surprins chiar cu un robot care livreaza mancarea la masa clientului.
Interes sporit pentru constructiile modulare
Pandemia COVID-19 a subliniat un lucru foarte important, si anume nevoia unui design eficient si a unei constructii care sa poata fi realizata rapid in situatii de urgenta. Industria sanatatii continua, desigur, in prezent sa fie suprasolicitata, in timp ce pe piata apar tot mai multe cereri pentru facilitati necesare de tip spitale sau centre de carantina. Avand in vedere nevoia pentru aceste spatii, constructiile modulare au devenit extrem de populare.
Vorbim despre o tehnologie rapida, flexibila si mult mai putin risipitoare decat constructia traditionala.
Incredere mai multa in procesul de reinventare si adaptare
Tot in materie de design, specialistii spun ca ar trebui ca lumea sa se concentreze mult mai tare pe termenul de adaptabilitate. Mai precis, pe refolosirea unor resurse si pe gandirea unor solutii care sa fie usor de adaptat indiferent de situatie. Astfel vom ajunge sa vorbim chiar si de noi spatii create, inclusiv in orasele care „au imbatranit”. Daca solutiile includ si spatii modulare, atunci automat beneficiile cresc exponential.
Spre exemplu, centre de adapost sau chiar hoteluri au devenit pe perioada pandemiei spatii de spitale. Inclusiv salile mari de sport si salile polivalente au fost prevazute pentru a fi transformate in unitati de primite a bolnavilor.
Inovatie si creativitate
Dupa cum mentionam si anterior, toata aceasta pandemie a dus cu gandul la procese de flexibilitate si rapiditate. Fie ca vorbim despre spatii din industria HoReCa sau evenimente, concluzia ramane aceea ca, oricine trebuie sa fie pregatit sa se reinventeze. Ei bine, industria arhitecturii se aliniaza la acest trend, drept urmare specialistii ar trebui sa gandeasca solutii usor de implementat in caz de urgenta. Indiferent ca e vorba de structuri de tip cort, sau de sisteme pop-up/spitale mobile, omenirea ar trebui sa fie pregatita mereu pentru astfel de situatii.
Vorbim asadar de o arhitectura „light”, practic solutii care sa poata fi implementate fara efort si sa poata fi transportate indiferent de conditii sau distanta.
Design flexibil
Ce inseamna aceasta asociere de termeni? Desi nu este nou introdus pe piata, acest concept se refera la cat de important este ca un design sa poata fi adaptat dupa nevoile beneficiarului final. Indiferent ca ne referim la domeniul medical sau cel rezidential privat, un design flexibil este extrem de necesar. Spre exemplu, o companie din Australia deja a gandit un sistem dedicat domeniului rezidential care sa usureze viata celor care aleg munca in sistem „home-office”. Peretii sunt inlocuiti cu diferite ecrane, care se pot modifica si pot restructura apartamentul in functie de necesitati. Aceleasi solutii ar putea fi implementate chiar si in cladirile de birouri.
Ramane totusi de vazut in ce directie se va indrepta toata aceasta pandemie si, evident, inspre ce se vor indrepta arhitectii si specialistii din industrie.
Sursa material: https://architizer.com/