Pandemia a fortat multi specialisti din industria constructiilor sa regandeasca modul in care vor realiza viitoarele proiecte. Cu o grija sporita spre conceptul de distantare sociala, dar si spre normele de igiena, tot acest proces se va resimti si in interiorul propriei locuinte. Iata asadar in cele ce urmeaza 6 moduri in care COVID-19 va schimba designul propriei locuinte.
Multe persoane sunt de parere ca vor pastra trendul de a lucra de acasa chiar si dupa ce pandemia se va opri. Astfel, din moment ce propriile locuinte vor juca un rol mult mai important in vietile de zi cu zi, acestea vor trebui adaptate pentru a ne deservi atat pentru munca, dar si pentru momente de relaxare.
Focus mai mare pe adaptabilitatea spatiului
Suntem conectati cu propriile locuinte, atat la nivel fizic, dar si mental. Astfel, odata cu dezvoltarea acestui nou proces de a ne aduce in interiorul locuinte a spatiului de munca dar si de relaxare si de petrecere a diferitelor activitati de zi cu zi, va fi nevoie sa regandim structura apartamentului sau a casei. De regula, spatiul de acasa este pentru dormit, citit, petrecut timp cu familia etc. Totusi, acum vorbim de o arie vasta de activitati.
Astfel, designerii au inceput sa lucreze deja la acest aspect, iar spre exemplu, o firma din Australia a inceput sa propuna utilizarea unor pereti ajustabili. Acestia se transforma in ecrane imense si schimba total spatiul, din unul destinat muncii in unul destinat relaxarii. Secretul sta doar in imaginea proiectata pe ecran.
Nevoia de spatiu „de afara”
Odata cu debutul pandemiei, multi am inceput sa apreciem din ce in ce mai mult spatiile outdoor si natura. O simpla si poate mai demult banala plimbare prin parc a lipsit multora.
Pentru a suplini aceste nevoi, designerii de interior si-au propus sa ofere spatii private outdoor pentru toate tipurile de locuinte. Va ramane totusi la latitudinea arhitectilor sa includa aceste spatii chiar si in cele mai compacte tipuri de case. Cum? Solutia ar veni prin gradinile verticale, cele de pe acoperis sau chiar micro-curti instalate pe balcon sau in hol. Astfel, nevoia de a fi conectat cu natura va fi suplinita chiar si in cele mai dificile timpuri in care iesitul afara nu este recomandat.
Home-office – cum sa il faci placut si „sanatos”
Pentru multi masa din living sau bucatarie a devenit birou in perioada de pandemie. Multe persoane s-au vazut nevoite sa apeleze la regimul „home-office”, care in multe cazuri nu s-a dovedit a fi foarte productiv. Aceasta trecere brusca nu a dat nimanui timpul necesar de a construi un spatiu de birou dedicat asadar a fost nevoie de multa improvizatie. Totusi, specialistii estimeaza ca multi angajati vor prefera in continuare ideea de flexibilitate si vor opta sa lucreze cat mai mult de acasa.
Ce vor avea de facut designerii de interior? Sa se gandeasca foarte bine la functionalitatea spatiilor. Spre exemplu, un arhitect din Brazilia propunea chiar spatii de lucru in medii verzi, dispuse in gradina casei. Astfel, anagajatul ar avea impresia ca paraseste casa si ca se duce la un „birou”.
Intrari igienizate
Solutiile de dezinfectat si igienizarea au devenit un obicei firesc pentru multi. In Shanghai de exemplu, la intrarea intr-un restaurant toti clientii sunt stropiti cu dezinfectant cu ajutorul unui aparat in momentul in care intra in incinta. Astfel de solutii ar putea deveni firesti pentru toate tipurile de investitii.
Design smart pentru bucatarii
Dat fiind faptul ca vom petrece mult mai mult timp acasa, insemnatatea bucatariilor dintr-o casa a crescut exponential. Oamenii nu mai sunt atat de dispusi sa faca drumuri scurte pana la magazin. Prefera sa iasa mai putin si sa ia cantitati mai mari de produse, drept urmare si spatiile de depozitare trebuie sa fie pe masura. Totodata, bucatariile smart vor fi tot mai cerute, astfel incat oamenii sa poata controla mai usor de la aparatele existene la sistemul de lumini sau chiar sistemul de aerisire.
Sisteme de purificare a aerului
Potrivit studiilor, in ultimele 2 luni a crescut exponential cererea pe piata a produselor de purificare a aerului. Calitatea aerului in sine a fost, de altfel, un subiect extrem de discutat in contextul COVID-19. Prin urmare, oamenii au inceput sa fie mult mai atenti la ce inseamna un sistem de filtrare bun, la cum definim notiunea de „aer curat” intr-o cladire, drept urmare atentia va fi din ce in ce mai sporita in aceasta directie.