Ideea de a începe un nou proiect de construcții vine la pachet pentru majoritatea beneficiarilor cu o serie de întrebări și provocări. Cum să te asiguri că faci alegerile potrivite în materie de produse? Care ar fi un buget estimat? Cum te asiguri că deții toate actele necesare și că ești în legalitate? Și lista poate continua…Există mulți specialiști dispuși să își ofere cunoștințele și tot suportul necesar, rămâne așadar doar de parcurs etapa de căutare și realizare a alegerii potrivite.
Pentru a anticipa eventualele erori însă, specialiștii studio ae, un birou de arhitectură cu o vastă experiență pe segmentul construcțiilor, vin cu o listă scurtă ce cuprinde 5 din cele mai frecvente greșeli realizate în cazul proiectelor de construcții.
Unde greșesc principalii actori implicați în procesul de construcție cel mai des?
1. Lipsa consultării cu un arhitect care să analizeze ce studii, autorizații sunt necesare pentru lurările propuse
Arhitectul, respectiv reprezentantul unui birou de arhitectură cu experiență și cu recomandări bune din piața de profil este indispensabil oricărui proiect de construcție. Startul șantierului este dictat de toate etapele incipiente și este condiționat de existența tuturor normelor legislative în vigoare. Apelați așadar cu încredere la un specialist priceput care va face mai mult decât să își pună semnătura pe schița de proiect. Este important ca acesta să devină unul din principalii colaboratori și să vă ofere tot suportul necesar în toate etapele necesare.
2. Lipsa proiectelor de specialitate
Este foarte important ca atunci când vă doriți să demarați lucrările pentru realizarea unei investiții să aveți la dispoziție un proiect realizat de un specialist. Astfel vă asigurați atât reușita investiției cât și estimările corecte în ceea ce privește bugetul și setarea așteptărilor necesare. În lipsa acestei documentații, este greu de știut unde vă doriți să ajungeți și ce vă doriți să realizați alături de restul actorilor implicați.
3. Nerespectarea autorizației de construire
Implicarea unui birou de arhitectură sau a unui arhitect experiementat și bine documentat în procesul de realizare a proiectului de construcție dorit, aduce cu sine și siguranța necesară. Este foarte impotant să obțineți de la bun început documentațiile necesare și să vă asigurați pe tot parcursul realizării proiectului că echipa respectă autorizația inițială. De ce? Deoarece nerespectarea autorizației de construire conduce la pierderea acesteia. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că veți fi nevoiți să reluați toți pașii necesari procesului de autorizație.
4. Schimbarea soluțiilor în șantier fără consultarea cu arhitectul sau inginerul, în funcție de caz
Așa cum bine ne-am obișnuit, prețul dictează în piață indiferent că vorbim despre segmentul serviciilor sau materialelor. Însă, la fel de bine știm că o soluție ieftină nu este neapărat cea mai bună. Tocmai de aceea, un specialist în domeniu va fi mereu capabil să ofere calea de mijloc, în funcție de bugetele propuse. Acesta își va demonstra cu adevărat capacitățile, în momentul în care va reuși să descopere și să ofere cele mai bune alternative, conforme cu cerințele beneficiarului. Din acest motiv, este bine ca acesta să fie implicat în proces încă din primul pas și să fie mereu la curent cu ce se întâmplă pe șantier. Schimbările minore decise fără știrea lui pot aduce cu sine viitoare probleme, întârzieri și chiar costuri suplimentare.
5. Pierderea certificatelor de garanție și a agrementelor folosite pentru materiale (agremente de rezistență la foc, clasă betoane, etc)
Toate acestea fac parte din cartea construcției care este foarte utilă pentru modificări ulterioare, pentru autorizarea ISU, pentru vânzare sau închiriere în viitor. Există clădiri care nu se pot autoriza la ISU (în ceea ce privește protecția și rezistența la foc) deoarece nu există aceste documente care atestă că lucrările s-au făcut conform proiectului. De aceea, orice document primit este bine să fie păstrat cu atenție și multă grijă deoarece se va putea dovedi a fi esențial pentru actele necesare în buna funcționare a investiției finale.
Pentru mai multe sfaturi utile și un partener de încredere, specialiștii studio ae vă stau la dispoziție pe website-ul oficial: https://studioae.ro/