//Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca deschide noi spații pentru educație și cercetare

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca deschide noi spații pentru educație și cercetare

Pe data de 19 februarie 2024, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a marcat un moment important în dezvoltarea sa, prin inaugurarea unor noi spații dedicate educației, cercetării și colaborării. Aceste spații sunt găzduite în clădirile reabilitate complet, achiziționate în 2017 și finalizate în 2023, care includ fosta clădire a Băncii Transilvania și fosta Casă de Modă, acum redenumită HUB UTCN.

Investiția totală pentru reabilitarea acestor spații a depășit suma de 42 de milioane de lei, reflectând angajamentul UTCN pentru modernizarea infrastructurii sale și crearea unui mediu de învățare și cercetare optim. Clădirea fostei Bănci Transilvania, ridicată în 2002, a fost transformată în spații versatile, incluzând săli de seminarii, laboratoare, spații pentru cadre didactice și săli de ședințe, toate dedicate studenților și profesorilor celor trei facultăți cu profil electric. În plus, aceasta adăpostește și o librărie și o zonă multifuncțională destinată studenților, oferind un cadru propice pentru învățare și dezvoltare personală.

Casa de Modă, cu o istorie îndelungată în oraș, construită în 1969, a fost transformată într-un centru vibrant de activitate, devenind noul HUB al UTCN. Aici sunt amenajate spații pentru conferințe, cercetare și colaborare, pe o suprafață generoasă de 5319 metri pătrați. Clădirea a primit certificare pentru caracterul său verde și sustenabil, reflectat în standardele ridicate de eficiență energetică, ce includ termoizolare, tâmplărie cu izolare termică și alte sisteme conexe, precum iluminat, ventilare și climatizare.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a subliniat importanța acestor noi spații, exprimându-și dorința ca HUB-ul UTCN să devină un punct central pentru concentrarea resurselor academice și stabilirea unor parteneriate solide cu companiile interesate. Prin această inițiativă, UTCN reafirmă angajamentul său pentru excelență în educație și cercetare, adaptându-se nevoilor contemporane și contribuind la dezvoltarea comunității academice și a industriei locale.

SURSA ARTICOL