Obișnuiți cu ideea că arhitectul deține informații complementare despre celelalte specialități când vine vorba de proiectare, cu o expertiză suficient de complexă pentru a acoperi eventualele răspunsuri la necesitățile proiectului, putem constata astăzi că acest domeniu și acest pas reușește să aducă în prim plan probleme ce implică o organizare riguroasă.
Plecând de la procesele elementare ale investiției, ce țin de concept, un arhitect cu capacități de manager de proiect ajunge să expună în fața clientului toate datele problemei, toate implicațiile funcționale dar și structurale sau elemente ce țin de proiectarea corectă a instalațiilor.
Cu ajutorul softurilor performante, putem înțelege mai bine corelația dintre specialități și astfel o putem expune tuturor factorilor implicați, în scopul unui management de proiect corect.
Rolul arhitectului, acela de manager de proiect, a devenit tot mai important odată cu dezvoltarea conceptului BIM. Profesionalismul arhitectului, capacitatea de a realiza o gestionare corectă a proiectului, se traduce de la un punct în titulatura de BIM Manager sau BIM Coordinator, fapt ce atestă că, în mod inevitabil, coordonarea în proiectare se realizează cu instrumente de actualitate.
Dincolo de corelarea bună a specialităților, arhitectul trebuie să își asume rolul de planificator al activităților, în scopul obținerii produsului final, respectiv proiectul și implicit rezultatul acestuia. De aceea, integrarea softurilor, ajustarea informațiilor și interpretarea lor reprezintă un demers corect.
Modul prin care tinerii studenți ajung să devină ulterior arhitecți, implică un proces anevoios de învățare a unor principii de bază care ulterior aplicate ajung să devină proiecte de facultate și mai apoi, ușor-ușor, proiecte reale. Tot în aceeași manieră se învață și coordonarea specialităților la nivel de BIM.
În schimb, organizarea activităților, gândirea analitică implică un proces de lungă durată, motiv pentru care diferențierea în coordonarea proiectelor poate avea implicații asupra produsului final: construcțiile.