//Piața rezidențială: unul dintre cele mai reziliente sectoare ale pieței imobiliare în pandemie

Piața rezidențială: unul dintre cele mai reziliente sectoare ale pieței imobiliare în pandemie

Piața locuințelor noi a cunoscut în ultimul trimestru al anului 2020 o revenire spectaculoasă, în lunile octombrie-decembrie activitatea de tranzacționare înregistrând o creștere semnificativă.

Activitățile de dezvoltare și tranzacționare a locuințelor noi au crescut în 2020

Pe parcursul anului 2020, activitățile de dezvoltare și tranzacționare a locuințelor noi au înregistrat majorări față de anul precedent.

Conform unui comunicat de presă JLL Research, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 locuințe noi în Bucureşti şi 3.600 în Ilfov. Dintre acestea, 3.900 unități din București și 1.060 din Ilfov au fost construite în ultimul trimestru.

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România, a declarat că a fost resimțită nevoia consumatorilor de a-și securiza locuințele pentru a-și crește confortul. Așadar, aceștia fie și-au înlocuit spațiile pe care le dețineau deja cu unele mai bune, fie și-au achiziționat prima locuință.

Noi proiecte de construcții în a doua jumătate a anului

JLL Research afirmă că au existat proiecte ce ar fi trebuit livrate în 2020, dar care au fost amânate pentru 2021 sau chiar pentru anul următor. Totuși, nu au existat însă proiecte majore pentru care dezvoltatorii au anulat planurile de investiții. Așa se face că în a doua jumătate a anului a fost vizibilă o creștere a activității de construcții și lansarea de noi faze ale unor proiecte existente, fapt ce a stat la baza evoluției vânzărilor. De asemenea, dezvoltatorii au fost motivați să se implice activ și să își asigure noi terenuri pentru proiecte viitoare.

Cererea de locuințe noi: creștere de 30% în T4 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019

Cerera din ultimul trimestru a ajuns la aproximativ 9000 locuințe noi în București și 1700 în Ilfov, potrivit cifrelor înregistrate oficial la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Presupunând că 60% din tranzacţiile din Bucureşti şi 90% din Ilfov au fost unități noi, cerera a crescut cu 69% comparativ cu T3 şi cu 33,5% comparativ aceeaşi perioadă a anului trecut, se menţionează în comunicat.

Prețurile locuințelor noi în continuă creștere

În 2020 a fost înregistrată o majorare de 3,5% a prețurilor, fiind al cincilea an consecutiv de creştere. Preţurile au înregistrat o creştere de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu trimestru trei, ajungând la o medie de 1.465 euro/mp. Creșterea prețurilor din T4 compensează scăderile minore din trimestrele anterioare și demonstrează stabilitatea pieţei rezidenţiale.