//Liviu Zarnovean architect, manager Dart Architects: „Clientii din ziua de azi vor sa primeasca TOT si sa primeasca ACUM si sa fie PERFECT!”

Liviu Zarnovean architect, manager Dart Architects: „Clientii din ziua de azi vor sa primeasca TOT si sa primeasca ACUM si sa fie PERFECT!”

Claritate in creativitate – asa se rezuma, pe scurt, cei peste 20 de ani de experienta ai Dart Architects, o companie ce crede ca arhitectura si urbanismul cresc prin responsabilitate, gandire creativa si bun simt fata de noi insine, anturaj-context si Pamant.

Am vrut sa aflam mai multe despre ce inseamna arhitectura in ziua de azi si cum intampina provocarile pietei o companie cu experienta in domeniu, astfel am initiat o propunere la interviu pentru dl Liviu Zarnovean architect, manager Dart Architects.

Raspunsurile va invitam sa le regasiti in cele ce urmeaza.

Aveti deja peste 20 de ani de cand ati pus bazele Dart Arhitects. Cum a venit ideea si cum se vede acum piata in comparatie cu ce era acum 20 de ani?

Intr-adevar, in acest an se implinesc 22 de ani de cand am decis ca viata si destinul meu trebuie sa fie mereu in propriile maini. Schimbarea de regim pe care am trait-o in 1989, la varsta de 19 ani, mi-a adus convingerea ca am o sansa istorica. Intr-un cuvant, sansa se numea autodeterminare. Asta a fost, cum spune americanul, „drive-ul” care m-a impins sa infiintez compania ce a purtat, la inceputuri, numele de Dart Proiect. In plus, oportunitatea de a lucra in propriul atelier impreuna cu tatal meu, inginer constructor si unul dintre cei mai experimentati proiectanti de rezistenta ai institutului „Proiect Brasov”, a fost de-a dreptul irezistibila! Am evoluat cu el alaturi cativa ani, pana cand varsta si problemele de sanatate l-au impiedicat sa mai munceasca. Au fost cei mai frumosi ani.

Nu stiu cum vad altii, dar din biroul meu, piata de arhitectura de astazi se vede cu totul altfel decat cea de acum 20 de ani. Cererea era mult, mult mai mare, pretentiile de calitate mult mai mici, blocajele din administratie rare, iar mana de lucru ieftina si usor de gasit. Desi eram la inceputuri si neexperimentati, aveam parte de mult respect din partea clientilor si de mai multa incredere in talentul si abilitatile noastre. Profesia de arhitect avea inca statutul de vedeta in societate. Astazi, in mare parte, acest statut s-a pierdut, mi se pare ca prea multi ne privesc ca pe niste prestatori de servicii de care nu se pot lipsi din cauza reglementarilor legale. Cu toate acestea piata s-a apropiat mai mult de maturitate, pretentiile de calitate au crescut si sunt intr-o crestere continua, iar mediul concurential ne obliga sa ne miscam, sa evoluam in directii nebanuite cu ani in urma.

In profilul companiei spuneati ca in opinia dvs arhitectura si urbanismul cresc prin responsabilitate si bun simt fata de noi insine. Cum vedeti dvs piata actuala prin prisma acestei misiuni?

Hmmm, e un subiect sensibil pentru mine si ma voi stradui sa raspund fara sa-mi creasca tensiunea! Nu vreau sa fiu negativist, asa ca o sa spun doar ca eu ma asteptam ca societatea noastra sa se gaseasca astazi la un alt nivel de civilizatie. Ceva mai ridicat. Au trecut deja multi ani de cand avem posibilitatea sa contribuim cu totii, in toate felurile, dar sunt in continuare cam prea multe zone in care domneste lipsa de responsabilitate. In sfera mediului construit, a spatiului in care forfotim cu totii, vad tot felul de derapaje, mai mult sau mai putin rau intentionate si din acest motiv cred cu tarie ca misiunea noastra este cu atat mai importanta. Cred cu tarie ca respectul fata de semenii nostri si fata de tot ce ne ofera bunul nostru Pamant incepe cu respectul fata de noi insine. Cred in puterea exemplului. Cred ca generatiile tinere au nevoie sa vada asta. Ca sa produca schimbarea.

Vorbiti, de asemenea, si despre faptul ca fiecare proiect vine la pachet si cu un studiu intensiv. Mai au rabdarea necesara clientii din ziua de azi sa realizati toti acesti pasi?

Am zambit cand am citit aceasta intrebare, foarte iscusita. In speranta ca cititorii dumneavoastra vor avea rabdarea necesara sa citeasca pana la capat, o sa va raspund repede si in cuvinte cat mai putine, ca n-avem timp: Clientii din ziua de azi vor sa primeasca TOT si sa primeasca ACUM si sa fie PERFECT! Nu mai avem niciunii rabdare, pentru ca traim vremurile obtinerii satisfactiei instant. Si totusi, mai pe larg, noi credem ca am inteles mai in profunzime cum anume putem sa satisfacem aceasta nevoie intr-un domeniu in care complexitatea e la ea acasa. Credem ca nimeni nu se asteapta ca un chirurg sa faca o operatie fara sa aiba mai intai un diagnostic in baza caruia sa-si pregateasca atent interventia. Ar putea fi la fel de riscant sa incepi proiectarea unei constructii fara sa stabilesti in prealabil TOATE cerintele, obiectivele si parametrii unici ai proiectului respectiv. Cand un proiect este demarat fara raspunsuri corecte la aceste intrebari de baza, aproape intotdeauna apar modificari semnificative pe parcurs, care conduc, in mod inevitabil, la depasiri de termene si de costuri. Succesul proiectului, in astfel de situatii, poate fi compromis, iar rabdarea Clientului pusa la grea incercare. Vestea buna este ca cei mai multi dintre Beneficiarii nostri inteleg asta.

Revenind la ideea de urbanism, cum vedeti dvs arhitectura in 2019? Ce ati alege sa schimbati la nivel national daca ati avea puterea de a face acest lucru?

O vad in mare parte blocata, zbatandu-se in ghearele unui aparat administrativ monstruos si a unei legislatii subrede. Exista si exceptii, desigur, dar fenomenul este evident pentru mine. In 2019, mai mult decat oricand pana acum, in arhitectura s-au instalat confortabil frica, lipsa de responsabilitate si lehamitea. Dar nu-mi pierd speranta, pentru ca exista arhitecti si firme de arhitectura care stiu cum sa faca si ne arata ca pot face fata acestui fenomen, deci de ce n-am putea cu totii? Daca as avea puterea, as incerca sa schimb multe lucruri la nivel national, dar nu de capul meu, ci printr-un efort de coagulare a mintilor luminate. Iar daca ar fi sa pot schimba un singur lucru, sa zicem, as schimba modul in care se invata arhitectura in scoli si facultati. As schimba sistemul de educatie in general. Efectele ar veni in timp, dar ar fi consistente.

O mare parte din proiectele realizate sunt incadrate la domeniul comercial. Cat este de dificil sa integrati ideile creative intr-un spatiu aflat in continua dezvoltare?

Da, am avut de multe ori ocazia, de-a lungul timpului, sa lucram cu dezvoltatori si operatori din acest sector si astfel ne-am perfectionat abilitatile de a elabora si gestiona proiecte de mari dimensiuni pentru cladiri comerciale. O particularitate des intalnita la aceste proiecte este aceea ca tema de proiectare se modifica constant, in timpul elaborarii documentatiilor, sau chiar in timpul construirii, din cauza „jocurilor” de marketing pe care dezvoltatorii le desfasoara cu viitorii lor clienti pe frontul eficientizarii si maximizarii profiturilor. Sigur ca nu este usor sa fii flexibil si sa ramai creativ in astfel de conditi, dar este un muschi care se antreneaza!

Care considerati ca ar fi un top 3 proiecte reprezentative realizate de Dart Arhitects?

Pentru noi toate proiectele realizate sunt foarte importante, ne atasam de ele si ne vine greu sa facem o ierarhie ori de cate ori ni se pune aceasta intrebare, mai ales ca fiecare proiect corespunde unei etape diferite de dezvoltare din viata noastra. Nu ne este insa foarte greu sa decidem de fiecare data ca mall-ul comercial „Ploiesti Shopping City”, proiectat pentru NEPI Romania & Carrefour, unii dintre cei mai prolifici dezvoltatori din domeniu in Romania, a fost cel mai mare si cel mai complex proiect pe care l-am elaborat. Dar asta s-a intamplat dupa ce capatasem experienta proiectarii catorva sute de mii de metri partati de cladiri comerciale in orase ca Brasov, Sibiu, Bacau si Tg. Mures. Alte realizari notabile ar fi cladirea de birouri „9Nine Office Building” si hotelul „Belfort”, ambele din Brasov. Acesta din urma a fost un proiect „la cheie”, pentru care am asigurat atat proiectarea cladirii cat si intregul design de interior.

Din experienta dvs in domeniu, la ce ati sfatui un beneficiar sa fie atent atunci cand apeleaza la un arhitect?

Desi nu este cel mai important lucru dintre toate cele la care un beneficiar ar trebui sa fie atent atunci cand apeleaza la un arhitect, voi incepe prin a mentiona o chestiune aparent administrativa: arhitectul trebuie sa fie practician cu drept de semnatura. Adica sa se regaseasca in TNA – Tabloul National al Arhitectilor, gestionat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (www.oar.archi). Atentie la impostura, este un fenomen care afecteaza inca destul de grav profesia de arhitect, iar pericolul pentru beneficiari este acela al unor servicii de foarte proasta calitate. In limbaj academic… „teapa”!

Apoi, dincolo de „sunt cel mai bun pentru serviciile de care aveti nevoie”, trebuie sa se regaseasca atat un discurs convingator, cat si dovezi concrete care sa sustina o astfel de afirmatie. Un arhitect profesionist pune multe intrebari inteligente Clientilor pentru a scoate la iveala nu doar ce stiu ca isi doresc, dar mai ales ce nu stiu ca isi doresc. Recomand atentie si la posibila confuzie intre dorinte si nevoi. Observati daca simtiti o conexiune in timpul acestui proces si ce fel de conexiune este aceasta. Veti lucra, probabil, cu un arhitect pentru o lunga perioada de timp si din acest motiv ar fi de dorit sa rezonati intr-un mod pozitiv.

Clientul ar mai trebui sa primeasca informatii prin care sa inteleaga, la nivel de detaliu, in ce constau serviciile arhitectului, care sunt acestea mai exact si cum se desfasoara? Si in cat timp? De unde incep si unde se termina? Isi asuma arhitectul rolul de sef de proiect si preia in subcontractare si celalalte specialitati, sau se limiteaza doar la partea de arhitectura? Care sunt fazele si etapele de proiectare pe care le asigura? Ce alti specialisti sunt necesari pentru a fi implicati in tot acest proces?

Si nu in ultimul rand, clarificarea aspectelor legate de procedurile de autorizare si bugetul necesar a fi alocat proiectului sunt un „must have”. Daca bugetul este important, atunci beneficiarul ar trebui sa alega un arhitect care poate convinge ca stie sa prioritizeze intre aspectele economice-functionale si cele de forma-estetica ale proiectului.

Atunci cand nu sunteti la birou in scaunul de arhitect, ce alte hobby-uri va ocupa timpul?

In afara biroului, pe primul loc este familia mea. Dupa ei iubesc inotul, zborul, muzica, motocicleta si calatoriile. Sunt mandru ca am reusit sa-mi satisfac una dintre cele mai aprige dorinte din copilarie, aceea de a zbura. In urma cu mai bine de 5 ani am obtinut licenta de pilot de avioane ultra usoare si de atunci, ori de cate ori am ocazia, ma sui la mansa si ma duc, literalmente cu capul in nori. Este un sentiment greu de descris in cuvinte si o traire care ma imbogateste la maxim. Recomand !

Ati avut vreun mentor sau o persoana care sa va inspire alegerile facute?

Am mai multi mentori care ma ajuta in tot ceea ce fac, atat pe plan profesional, cat si pe cel personal. Atunci cand imi iau palaria de arhitect, aduc recunostinta profunda marelui Leonardo da Vinci, o sursa inepuizabila de inspiratie in creativitate, arta, stiinta si tehnologie. Iar mai in vremurile noastre, ma inclin cu respect catre marii nostri arhitecti, Grigore Cerchez, Petre Antonescu, Ion Mincu, Horia Creanga, Iancu Radacina (pe care l-am si cunoscut) si colosii mondiali Frank Gehry, Norman Foster, Renzo Piano, Zaha Hadid, Santiago Calatrava, s.a. Cand schimb palaria cu cea de antreprenor, ma uit cu pretuire, curiozitate si mintea deschisa catre pionierii educatiei de business din Romania, Lorand Soares Sasz, Razvan Cazanescu, Cristian Onetiu si altii pe care nu-i mai mentionez aici, dar pentru care am toata admiratia, dar si nume celebre la nivel mondial precum Warren Buffet, Steve Jobs, Richard Branson, Elon Musk, iar lista poate continua mai mult decat aveti spatiu la dispozitie 😊

Si nu am cum sa nu-l mentionez, intr-un astfel de context, pe bunul meu prieten, coleg de facultate si de breasla si unul dintre cei mai prolifici arhitecti din Romania, arh. Claudiu Botea, proprietarul biroului de arhitectura Arhimar din Cluj-Napoca. El a fost si este in continuare un model pentru mine.

Pentru final am pastrat o curiozitate, cu cine v-ati dori sa luati un pranz de afaceri si de la cine v-ati dori sa „furati meserie”?

Un pranz de afaceri mi-as dori sa iau cu Alex Morar de la NEPI Rockcastle, un om pe care il cunosc si il repsect. As avea astfel oportunitatea de a reinnoda o relatie intrerupta cu ani in urma, din cauza lipsei mele de viziune de la acel moment.

Si pentru ca ma consider antreprenor si arhitect (imi place sa-mi spun „arhiprenor”), as „fura” meseria de la cei pe care i-am mentionat mai inainte si care au dus antreprenoriatul la nivel de arta, sau le-au imbinat pe cele doua si au scris istoria, schimband pentru totdeauna destinul omenirii.