//Lipoplast: cum alegem corect ferestrele pentru propria locuinta?

Lipoplast: cum alegem corect ferestrele pentru propria locuinta?

Potrivit specialistilor Lipoplast, atunci cand folosim termenul de „termopan” ne referim la geam cu sticla dubla si nu la fereastra cu geam termopan. Ce inseamna mai exact si cum facem alegerea corecta atunci cand vine vorba de alegerea ferestrelor din propria locuinta, va invitam sa aflati din mini-interviul de mai jos:

3 sfaturi in alegerea ferestrelor 

Dupa parerea mea sfaturile ar fi urmatarele : 

  1. Coeficientul de transfer termic – Nu stiu daca multi isi dau seama dar defapt noi ne montam ferestre acasa sau la birou sau etc ca sa umplem niste goluri in primul rand (pe langa alte functionalitati pe care le are o fereastra), daca nu facem acest lucru luand in calcul eficienta termica a acestor ferestre stricam tot sistemul termic al constructiei. Am intalnit cazuri in care se investesc multi bani in termosistem si se monteaza frestre ineficiente termic, ceea ce este total gresit si sunt bani aruncati deoarece nu se recupereaza pe termen lung. Ideea de la care a inceput termosistemul este ca acea constuctie sa fie eficienta energetic si in timp sa recuparem oarecum investitia in termosistem platind facturi mai mici la intretinere, iar acest lucru devine aproape imposibil sau de durata prea mare daca acea constructie nu are si ferestrele eficiente din punct de vedere al transferului termic.
  2. Producatorul – Si aici nu ma refer la producatorul de profile cum marea majoritate a oamenilor cred ca daca scrie un anumit producator pe un profil PVC – fereastra este buna, ma refer la producatorul care executa fereastra respectiva . De la o bara de 6m care este un plastic oarecum pana la ansamblu intreg este o “cale lunga” si aceasta “cale” nu este atat de simpla cum sustin unii si dupa parerea mea una este sa se execute o fereastra intr-o fabrica care are cateva sute de angajati si tehnologia necesara si una este sa se execute intr-un garaj care a fost transformat intr-un atelier de tamplarie.
  3. Cine face montajul? Paradoxal sau nu, multa lumea crede ca nu este mare lucru sa montezi niste ferestre: un boloboc si un pic de spuma si treaba este rezolvata, in realitate treaba este putin mai complicata si “montajul “ incepe prin a masura corect acea fereastra ca sa poti sa o dai in executie corect , transportul ei pana la santier , dupa care vine montajul efectiv care are si el micile lui secrete. Un lucru este cert : o fereastra prost executata poate fi excelenta daca este montata corect, iar o fereastra extraordinar executata nu este satisfacatoare daca nu este montata corect. Si cel mai important lucru la acest capitol este ca acest aspect sa fie legat neaparat si de puctul 2 si anume, cine produce fereastra sa o si monteze!

3 capcane pe care sa le evitam si cum

  1. Prima si cea mai importanta capcana este Pretul. Niciodata si ma repet niciodata intre marii producatori nu poate sa fie diferenta de pret mai mare de 2-3% hai sa spunem in cele mai exceptionale situatii 5% . Daca pretul nu se afla in aceasta marja inseamna ca nu comparam aceleasi produse (nu comparam mere cu mere) si cineva „a furat” undeva sau acelei ferestre ii lipseste ceva sau este cu ceva diferita fata de cealalta. Si aici va dau un simplu exemplu: armatura – nu se vede, nu se “simte” si fiind fier “atarna” mult in pretul final . Ca si client final geamuriile tale arata la fel, se deschid la fel doar ca in timp nu rezista la fel. Si ar mai fi multe exemple de dat la acest capitol, foarte multe, asa ca va rog, ca un sfat, cand comparati 2 ferestre asigurati-va ca sunt acelasi lucru din toate punctele de vedere nu doar cele legate de producatorul de profil si culoare.
  2. Brandul producatorului de profile – Din cauza campaniilor de marketing foarte agresive a ultimilor ani a producatorilor de profile clientul final a picat in acesta capcana prin care identifica mintal fereastra cu numele producatorului de profile. Aud de multe ori ca ferestrele (hai sa va dau un exemplu si cu nume si o sa folsesc un producator partener de-al nostru sa nu suparam pe nimeni) Salamander sunt cele mai bune de exemplu . Fals sau mai bine zis mit: in functie de dimensiunea ferestrelor, profilul (poate sa se numeasca el oricum se numeste) poate sa ajunga sa reprezinte sub 10% – in anumite cazuri se intreaba de fereastra iar cealalta componenta de 90% sau mai mult si anume sticla este scoasa din discutie. Aveam eu o vorba mai populara asa: profilul poare sa fie si de AUR daca sticla nu este ce trebuie, fereastra este compromisa. Bineinteles ca si profilul este parte extrem de importanta din intreg ansamblul, dar haideti va rog sa nu mai alegem ferestrele doar dupa producatorul de profil. Nu este corect, fereastra are mult mai multe componente!
  3. Tripla falsa – La prima vedere cand primim o oferta si vedem ca una este facuta cu geam termopan si cealalta este facuta cu “tripan” asa cum se exprima toata lumea avem impresia ca normal dublu este mai slab decat triplu – Fals sau mai bine spus capcana. Conteaza foarte mult cum este executat acel triplu: daca are in componenta 3 sticle simple chioare (ca sa nu folosesc un limbaj tehnic) si dublul este executat corect, normal dublul este mult mai bun si cand spun bun ma refer din nou la coeficientul de transfer termic. Deci daca vi se ofera un geam triplu la pret de dublu de exemplu va rog sa solicitati si fisele termice ale acelor 2 geamuri sa vedeti care este mai bun din punct de vedere al transferului termic si o sa aveti o surpriza.

3 mituri despre ferestre care nu sunt tocmai adevarate sau pe de-a intregul adevarate

Aici sunt atatea incat imi este greu sa aleg doar 3.

  1. Numarul de camere al profilelor – 3 camere, 5 camere, 7 camere – 7 camere mai bun decat 5 camere, 5 camere mai bun decat 3 camere etc. Cam asa suna toate discutiile. MIT – exsita profile cu 5 camere care se pot arma mai bine ca cele cu 7 camere. Asadar? Revin, cat la % din intreg geamul reprezinta profilul? Si aceste sunt 2 exemple si nu as vrea sa dau mai multe sa nu intram in polemici prea mult.
  2. Argonul este inutil deoarece in 2 ani sau x ani se pierde: MIT. Nu numai ca este un mit este total fals. Acest mit a inceput sa circule prin piata in momentul in care au aparut mici producatori de sticla, acele garaje transformate in micile ateliere de termopan, la care bineinteles ca in 2 ani sau mai rau nu exista de la inceput, argonul dispare . Argonul nu dispare, el nu se evapora, el ramane acolo intre acele sticle pe toata durata de viata a termopanului. Totul tine de technologia de realizare si de sigilarea termpanului si de sigilantul pe care il folosesti. Dintr-un geam termopan sau tripla executata corect argonul nu dispare.
  3. Este normal ca un geam sa faca condens. Mit sau din nou fals . Depinde de tehnologia de executare a termopanului respectiv si de bagheata folosita intre sticle. Din nou, un termopan executat corect nu face condens nici afara, nici inauntru, nici intre sticle.

Care sunt motivele pentru care clientii interesati ar merita sa va ceara o oferta de pret?

  1. Cel mai important motiv cred ca este Experienta. Lipoplast produce de peste 25 de ani, iar in acesti ani s-a acumulat o experienta uriasa. Din experienta stii sa oferi un sfat bun, stii sa faci o oferta corecta, stii sa interviii unde apar probleme si exemplele pot continua.
  2. Stabilitate – Lipoplast este aici de peste 25 de ani si nu are de gand sa „iasa la pensie” asa cum multi si-ar dori. Cred ca una este sa te bazezi pe un partener care are o experienta si o stabilitate de atatia ani si alta este sa te bazezi pe cineva aparut peste noapte, care cu toate ca poate are tehnologie mai noua, poate nu are experienta necesara sa o foloseasca la capacitatile reale sau poate maine nu mai este. Bazele noaste de date sunt stocate pe servere si nu se sterg niciodata, deci daca vrei sa afli anumite lucruri despre proiectul tau poti sa afli oricand si aici poate te intrebi: ce ma mai intereseaza dupa ce este finalizat? Gresit. Si va spun un simplu exemplu: peste 3-4 ani spargi sticla unui geam. Pentru noi este simplu: stim numele clientului, identificam proiectul in sistem si refacem geamul fara alte batai de cap printr-un simplu telefon. Sau in timp apar diferite probleme ale tamplariei. Se pot rezova destul de usor daca stii cand a fost produsa, in ce zi, la ce ora, pe ce linie, cu ce materiale etc. Am primit anul trecut o solicitare de la un fost client care ne spunea ca are garnitura stricata la una dintre usi (asta dupa 7 ani de la montaj). A primit alta a doua zi si am prelungit viata usii cu inca multi ani de acum inainte.
  3. Technologia pe care o folosim . Daca pe partea de profile PVC nu putem sa ne laudam cu ultima technologie in domeniu – sunt alti colegi care sunt mult mai bine dotati – si asta din cauza ca o fabrica nu se retehnolgizeaza foarte usor din punct de vedere al relatiei cu clientii nostri si nu numai, pe partea de termopan am reusit sa aducem fabrica la un nivel de ultima generatie si aici as vrea doar sa spun ca pe linia rapida la anumite dimensiuni putem sa facem un termopan in 22 de secunde.