//#jurnaldepandemie: Mesajul meu este să ne păstrăm calmul, să adoptăm măsuri suplimentare de protecție și să ne continuăm pe cât posibil activitățile, astfel încât să nu blocăm întreaga economie – Gabriel Muntean, Chief Executive Officer în cadrul UNIKAT Grup

#jurnaldepandemie: Mesajul meu este să ne păstrăm calmul, să adoptăm măsuri suplimentare de protecție și să ne continuăm pe cât posibil activitățile, astfel încât să nu blocăm întreaga economie – Gabriel Muntean, Chief Executive Officer în cadrul UNIKAT Grup

UNIKAT înseamnă încredere, creativitate, muncă și nu în ultimul rând, pasiune pentru oameni. Dorința echipei este de a oferi produse și servicii inovatoare și unice care să îmbunătățească stilul de viață al clienților și al partenerilor existenți. Prin vânzarea unor produse inovative își propun să asigure confort și economie clienților, precum și scăderea consumului nejustificat de resurse pentru încălzirea sau răcirea locuințelor. Cum resimt ei situația actuală și ce măsuri au luat în vremuri de pandemie, am aflat de la dl Gabriel Muntean, Chief Executive Officer în cadrul UNIKAT Grup:

„În acest moment, toți partenerii noștri au blocat/redus achizițiile pentru o perioadă nelimitată, iar exportul în țări cum ar fi Italia, Franța sau Spania este în scădere cu mai mult de -50% față de perioada similară din 2019, aspect care ne va reduce considerabil veniturile. Pentru compania noastră, impactul unei crize de genul celei provocate de Covid-19, cu efecte imediate pe plan economic, se resimte în deprecierea monedei naționale în raport cu euro, în modificarea imediată a ratelor creditelor bancare, în facturi mai mari la utilități, precum și în scăderea puterii de cumpărare a unor bunuri sau servicii precum cele din domeniul imobiliar (apartamente, chirii etc.), piață pe care compania noastră își desfășoară preponderent activitatea. Cu siguranță, până la finalul anului 2020, discutăm de o scădere a prețurilor pentru locuințele noi, dar și a puterii de cumpărare, marjele și volumele noastre de producție urmând să aibă de suferit.

De asemenea, mulţi dintre partenerii noștri investitori au semnalat probleme la încasarea ratelor de la beneficiari, fapt ce va duce la accentuarea blocajului financiar. Implicit, toate aceste aspecte duc la reducerea volumului de producție, atât intern, cât și extern. În această perioadă, am minimalizat absolut toate investițiile și cheltuielile printr-un plan de măsuri aplicabil treptat, pe termen scurt și mediu. Avem nevoie de un plan concret de susținere a mediului economic dezvoltat la nivel guvernamental, mai ales în contextul instaurării stării de urgență, precum și de un plan de măsuri care să vină în sprijinul companiilor în perioada următoare pentru a evita disponibilizările masive. Mesajul meu este să ne păstrăm calmul, să adoptăm măsuri suplimentare de protecție și să ne continuăm pe cât posibil activitățile, astfel încât să nu blocăm întreaga economie, pentru că, după ce va trece această pandemie, ne va fi foarte greu. Vreau să-i asigur pe toți angajații, partenerii și colaboratorii de tot sprijinul și susținerea mea în aceste momente dificile prin care trecem. Este doar o chestiune de timp până când se va rezolva această situație și este important să ne gândim la ce vom face după”.