//#jurnaldepandemie: „Considerăm că este o necesitate continuarea lucrărilor de construcții, pentru că astfel vom avea o redresare economică rapidă când criza va lua sfârșit” – KÉSZ Constructii Romania SRL

#jurnaldepandemie: „Considerăm că este o necesitate continuarea lucrărilor de construcții, pentru că astfel vom avea o redresare economică rapidă când criza va lua sfârșit” – KÉSZ Constructii Romania SRL

KÉSZ România este una dintre societățile determinante ale pieței de construcții din România și un actor important ale regiunii Europei Centrale și de Est. În portofoliul lor se află referințe de anvergură executate în domeniul industrial, comercial și în alte domenii ale investițiilor. Cum i-a afectat epidemia cu COVID-19 și ce măsuri au luat pentru a proteja echipa? Am aflat de la Anca Pintea, Construction Engineer, Sales Department – KÉSZ Constructii Romania SRL.

Cum credeți că va impacta această criză industria în care dvs. activați?

Impactul epidemiei de coronavirus ne va afecta și pe noi, cei care activăm în domeniul construcțiilor și va fi o situație ce se va întinde pe câteva luni. Sunt luni care se vor reflecta în cifra de afaceri a companiei și a planurilor de dezvoltare.

În ciuda faptului că activitatea pe șantierele noastre, încă se desfășoară în bune condiții, la fel cum acționează din câte știm și la alti jucători din acest dome­niu, suntem constrânși de aprovizionarea materiilor prime și de impunerea restricțiilor generale de circulație, în cazul în care situația de criză se va accentua.

În momentul de față, în construcții nu s-au impus modificări majore, ceea ce ne dă posibilitatea să ne continuăm lucrările, să putem întocmii situații de lucrări și să emitem facturi, bineînteles cu respectarea condițiilor de ingienă și contact social impus de guvern. Dar, totul e condiționat și de clienți, pentru că deja s-a instalat teama de a investi. Îngrijorarea printre constructori privind plata la timp a lucrărilor executate și asigurarea lichidităților pentru plata salariilor, se menține.

De aceea, considerăm că este o necesitate continuarea lucrărilor de construcții, pentru că astfel vom avea o redresare economică rapidă când criza va lua sfârșit.

2. Care sunt principalele masuri pe care le-ati luat la KÉSZ in aceasta perioada pentru a duce mai departe afacerea?

Grupul KÉSZ, este în continuare una dintre cele mai multilaterale companii din regiunea Europei Centrale și de Est, care din punct de vedere economic este stabilă, puternică, și în multe cazuri este un exemplu de urmărit nu numai în domeniile de industrii în care avem interese, ci și în cercuri mai largi.

Tocmai de aceea, sănătatea colegilor și prosperitatea sustenabilă reprezintă o prioritate clară.

Conducerea a făcut demersuri prin adoptarea unor măsuri speciale, încă de la debutul pandemei în Asia.

Grupul KÉSZ a introdus un set cuprinzător de măsuri, cu un accent special pe sănătatea angajaților și comunicarea internă. Măsurile necesare, au fost făcute concomitent cu evoluția coronavirusului, iar prin această pregătire timpurie, considerăm că măsurile de protecție în cadrul companiei, au ajutat la prevenirea unor eventuale neplăceri.

Toți angajații KÉSZ, fac impreună tot posibilul ca desfășurarea activității, bunul mers al companiei să fie continuu și eficient și astfel lucrăm cu dedicație, ca situația mereu schimbătoare în domeniul sănătății și a economiei să ne afecteze în modul cel mai minimalist. 

Am pregătit un plan de acțiune și protecție a angajaților, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, care include: completarea unui formular pentru a înregistra informații despre starea de sănătate a fiecărui angajat, colegii din serviciile de suport să lucreze de la domiciliu, pe cât este posibil iar cei care sunt nevoiți să vină la birou, au spațiile și echipamentele dezinfectate zilnic de firmele specializate și dispun de dezinfectanți în toate spațiile comune.

În schimb, pe șantiere, specificul activității este altul. De cele mai multe ori se desfășoară în spații deschise. Cu toate acestea, pe lângă echipamentul de protecția muncii, încercăm să organizăm muncitorii în grupuri mai mici, de regulă împrăștiați pe distanțe mai mari, asigurăm dezinfectanți, măști și verificăm temperatura la intrare în șantier al fiecărui angajat, muncitor.

Ce citiți în această perioadă?

Analizăm în permanent situația pieței interne din România și luăm în considerare articolele mass-media și a studiilor realizate de experți, dar totodată, analizăm și piața externă unde activăm pe mai multe sectoare.

Suntem în permanență conectați la măsurile, reglementările și deciziile date de guvern și vom căuta, atât cât este posibil, să le dăm informații cât mai reale, cât mai corecte angajaților și colaboratorilor noștrii.

Comunicarea și sprijinul reciproc sunt foarte importante, atât între companii cât și din partea guvernului, mai ales în această perioadă grea.

Ce faceti pentru a va tine moralul ridicat? Dar pe al angajatilor?

Deja facem pași ca angajații societății Grupului KÉSZ să mențină comunicarea la un nivel bun, să colaboreze, să lucreze bine chiar și de la distanță, prin telemuncă. În curând vom deschide un canal interactiv, unde cu toții putem schimba păreri, putem formula întrebări legate de situația creată sau chiar legate de sistemele si metodele cu care lucrăm. Realizăm inclusiv traininguri pe platforma internă a companiei KÉSZ, care pot fi accesate și de acasă iar astfel rămânem în permanență interconectați și continuu specializați.