//Iso Rihner: Termoizolația trebuie să formeze o anvelopă termică continuă, de la fundație până în acoperiș

Iso Rihner: Termoizolația trebuie să formeze o anvelopă termică continuă, de la fundație până în acoperiș

„Acum mai bine de 10 ani am început cu pași mici, într-o piață încă neexploatată în România” afirmă Calin Farcau, CEO & Founder Iso Rihner. La peste un deceniu distanță, compania a ajuns un partener de încredere pentru specialiștii în domeniu, fapt care ne-a determinat să îi invităm la o scurtă discuție despre cum să alegem corect sistemul de izolare a casei și ce capcane trebuie să evităm.

3 sfaturi in alegerea sistemului de izolare a casei

În urma experienței adunate în cei peste 10 ani de izolat case în România, Europa și America, cele trei sfaturi pe care le-am oferi atunci când vine vorba de sistemul de izolație al casei, sunt:

  • CALITATEA MATERIALELOR. Fii gata să investești în materiale termoizolante calitative. Izolația este de foarte multe ori trecută cu vederea din cauză că nu este evidentă atunci când te uiți la o casă. Majoritatea oamenilor știu că o casă trebuie izolată, dar nu se gândesc la eficiența termoizolației și nu investesc în cele mai bune materiale deși termoizolația este printre singurele materiale din structura unei case care isi recupereaza investiția inițiala și are un rol foarte important când este vorba de confort.
  • PELICULA CONTINUA. Privește izolația ca și o haină care îți acoperă tot corpul. Termoizolația trebuie să formeze o anvelopă termică continuă, de la fundație până în acoperiș. Dacă ne uităm cu camera cu termoviziune, de multe ori putem observa pierderile de temperatura de la colțuri, datorita  îmbinării imperfecte dintre izolatia acoperisului si a peretiolor.
  • ZONELE SENSIBILE. In general prin acoperiș se pierde cea mai mare parte din căldură. Pe timp de iarnă căldura va urca înspre acoperiș și dacă nu există o izolație buna va ieși cu ușurință, fie că vorbim de astereală, țiglă sau tablă.

3 capcane pe care sa le evitam si cum

IMPROVIZATIILE. Multă lume crede că dacă suprapune mai multe tipuri de izolație într-un final va ieși ceva bun. Zicala „cu sârmă și scoch se rezolvă orice”, nu se aplică și în dreptul izolației. Dacă punem două bucăți de polistiren lipite cu spumă de alte două suluri de vată peste care se pune un strat de folie, nu ne putem aștepta să avem o izolație care pe de o parte să ne ofere confort iar pe de altă parte să ne dea siguranța durabilității. La fel ca și structura și arhitectura unei case, termoizolația trebuie gândită de dinainte și să fie aplicată de oameni profesioniști care cunosc toate riscurile care pot apărea. Deși suntem tentați să facem anumite lucruri singuri ca să salvăm niște bani, totuși e bine ca acestea să fie făcute de profesioniști. Ne costă mult mai mult să schimbăm o termoizolație care a fost pusă greșit de la început, decât să investim în aplicarea calitativă a unei izolații de la început.

PRETUL INAINTE DE CALITATE. De cele mai multe ori costul final al unei case este cu 50% mai mare decât bugetul inițial, asta în cazul în care există un buget. Este normal ca în anumite faze ale proiectului, proprietarul să dorească să reducă cât mai mult cheltuielile și astfel se face compromis la calitate. Dar lucrul care trebuie ținut minte este faptul că banii investiți într-o izolație de calitate se vor amortiza în timp. Conform unor experți din domneiul eficienței energetice, un material termoizolant de calitate ar trebui să coste între 0,9 și 1 euro per centimetru, manoperă și material.

MITURILE DIN PIATA. Cele mai mari probleme apar atunci când proprietarii sunt sfătuiți prost de alți oameni din piață, care se prezintă ca fiind experți în toate domeniile. De aceea noi recomandăm fiecărei persoane care are o casă sau dorește să construiască una, să caute mai multe păreri. De cele mai multe ori am întâlnit situatii în care se recomanda un material bun izolator termic, dar la o grosime mult prea mică folosind principiul „e bună și așa”. Există calcule care pot să fie făcute și care să determine grosimea necesară de termoizolație, care să ofere un confort termic bun. De aceea este bine să consultați oameni cu experineță specifica pe domeniu.

3 mituri despre izolatia cu spuma poliuretanica care nu sunt tocmai adevarate sau pe de-a intregul adevarate

  1. Spuma nu lasă casa să respire și face mucegai. Multă lume deschide acest subiect fiind speriați de igrasie și de mucegaiul care se formează în urma umidității crescute. Problema umidității nu este cauzată de un singur material ci este o problema de structură. Materialele folosite în structura peretului nu au fost puse într-o ordine care să nu permită umidității să stea în perete. Umiditatea apare pe de-o parte din cauza punților termice (aerul cald se întâlnește cu aerul rece) iar pe de altă parte umiditatea apare în urma activităților curente dintr-o casă precum: spălatul hainelor, gătitul, etc. fara aierisire preliminara sau ulterioara.
  1. Spuma arde. Spuma poliuretanică are proprietatea de a nu întreține flacăra și nu lasă „picături” ca și polistirenul. Ca și clasă de ignifugare are clasa E, iar folosită în sistem cu rigipsul dobandeste clasa de ignifugare B2. Mai mult, peste spumă se poate aplica o vopsea speciala de ignifugare care oferă sistemului clasa A de ignifugare.
  1. Spuma este toxică. Din cauza modului de aplicare în momentul expandarii, spuma poliuretanică emană un anumit gaz de expandare care sperie multă lume. După 5 minute de la aplicare spuma poliuretanică nu mai este activa chimic și nu mai emană nici un gaz sau alte elemente chimice păstrându-și starea pana la 80 de ani. Foarte multe lucruri din jurul nostru sunt făcute din spumă poliuretanică. Fie că vorbim despre saltele, perne, frigidere poliuretanul este present și nu prezintă nici un risc asupra sănătății.

Care sunt plusurile unei izolatii cu spuma poliuretanica vs. alte sisteme de izolatie

Cel mai mare plus este pelicula continuă pe care spuma o oferă. Într-un sistem termic, cu cât există mai multe imbinări cu atât crește riscul de apariție al punților termice. De exemplu, 1 cm2 de spațiu între două plăci de polistiren anulează eficiența termică pentru aproape 1 m2, din cauza curenților de aer care intră.

Datorită modului de aplicare, spuma poliuretanică expandează și acoperă toate golurile, oferind o izolație completă.

Spuma poliuretanică oferă o rezistență termică foarte mare. Spuma cu celulă deschisă are un coeficient de transfer termic de 0,036 iar spuma cu celulă închisă de 0,021. 

Pentru aplicarea spumei ca și termoizolație nu sunt necesari adezivi sau alte materiale. Aceasta se lipește direct pe suprafața aplicată, indiferent de aceasta. 

Care sunt minusurile unei izolatii cu spuma poliuretanica vs. alte sisteme de izolatie

Singurul lucru care deteriorează spuma poliuretanică în timp sunt razele UV, de aceea dacă spuma este expusă direct razelor de soare trebuie să fie acoperită de o membrană protectoare.

Prețul este mai ridicat față de materialele tradiționale din cauza beneficiilor pe termen lung pe care le oferă. Investiția odată făcută este recuperate în 3 ani.

Care sunt motivele pentru care cilentii interesati ar merita sa va ceara o oferta de pret?

Acum mai bine de 10 ani am început cu pași mici, într-o piață încă neexploatată în România. Visul nostru a fost sa promovam beneficiile poliuretanului dar si a importantei unei bune izolati termice in special a acoperisurilor. A urmat un proces greu prin care a trebuit să educăm piața, sa intelegem nevoile oamenilor si sa prezentam materialele innovative existente si beneficiilor lor. După 10 ani am reușit să fim mai mult decât o simplă firmă care operează în domeniul construcțiilor. Suntem implicati in izolarea termica a peste 400.000 mp anual, reusind sa reducem substantial consumul de energie la nivel de tara. Sistemul creat de noi face poliuretanul sa fie accesibil si usor de inteles.  Respectul pentru clienți si intelegerea nevoilor lor este ceea ce ne motiveaza sa mergem mai departe. Am reușit să creem un brand și parteneriate care să ne ajute să creștem și să fim lideri de piață în România. Noi suntem acea firmă „seriosă” pe care orice om o caută atunci când vine vorba de căminul său.