Industria construcțiilor este foarte conservatoare, noutățile sunt acceptate greu și lent, fluxul informațiilor este fragmentat, avem probleme legislative și birocratice, controlul calității este superficial și aleatoriu.
Mulți nu acordă atenție suficientă ritmului de dezvoltare tehnologică, care se poate reprezenta cel mai bine cu o curbă exponențială, în ultimii 20-30 de ani au fost inventate o multitudine de lucruri.
Dacă privim înapoi, prima Revoluție Industrială începută în anii 1760 a fost marcată de apariția mașinilor propulsate de aburi, pe urmă, în anii 1870 a doua a fost marcată de folosirea energiei electrice în industrie, a treia, în anii 1950-1970 a fost posibilă prin apariția calculatoarelor și automatizării industriale.
Conform studiilor recente, se poate afirma că am ajuns deja la începutul celei de a patra Revoluții Industriale, care poate fi caracterizată prin termenul “Smart”: Smart Factory, Smart City, Smart Building – utilizând tehnologii moderne ca machine-learning, big data analysis, IoT și tehnologii Cloud.
Conform unui studiu efectuat recent de Institutul Britanic de Standardizare, primele cinci domenii inovatoare care în viitorul apropiat vor avea efect semnificativ asupra industriei construcțiilor sunt: BIM, Cloud computing, IoT, automatizarea și AI.
În momentul actual trebuie să ajungem de la o temă de proiect – de multe ori elaborată superficial – la un proiect cât mai bun, pe urmă, acest proiect trebuie să se transforme în realitate. Suntem constrânși să transformăm proiectul în livrabile 2D, utilizând convenții de reprezentare, care ajung pe șantier și urmează să fie interpretate și reproduse în elemente de construcție reale, spațiale. Utilizăm planuri pentru a construi în spațiu. La fiecare ciclu de comunicare intervine factorul uman, responsabil pentru majoritatea greșelilor.
În Iunie 2019 a fost adoptat noul Standard Român, SR EN ISO 19650 – „Organizarea informației în format digital despre clădiri și lucrări de geniu civil, utilizând modelarea informației construcției (BIM) – Managementul informațiilor utilizând modelarea informației construcției” – care definește bazele BIM. Citind doar titlul standardului, aflăm că este vorba de mai mult decât modelare 3D.
Este vorba de reglementarea managementului informațiilor în construcții, de la ideea unui obiectiv, prin proiectare, construire, utilizare până la demolare/recondiționare.
Nu este vorba de un model 3D, este vorba de managementul informațiilor pe întregul ciclu de viață a unui activ construit. BIM reprezintă 90% procese și 10% instrumente.
BIM se bazează pe o comunicare continuă, unde toți participanții folosesc un limbaj comun. Metoda OPENBIM permite alegerea colaboratorilor pe baza cunoștințelor, experiențelor și nu a aplicațiilor utilizate.
Dacă sunteți în căutarea unei soluții BIM, CONSOFT vă ajută să găsiți alegerea optimă. Ca partener de software, misiunea noastră este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți ca proiectant. Vă sprijinim cu programe de proiectare special dezvoltate, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Avem tehnologii care oferă unui birou de proiectare participarea într-un flux de lucru OPENBIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.
6 dintre firmele din top 10 firme de arhitectură din România folosesc Archicad – clasament creat de IBC Focus.
Archicad este cel mai eficient și intuitiv software BIM de pe piață. Combinând inovații și tehnologii de ultimă oră pune accent pe arhitectură, vorbește limba OPENBIM, permițând arhitecților să rămână concentrați pe creativitate și design.
ROtemplate reduce timpul necesar pentru crearea unui proiect nou prin eliminarea sarcinilor repetitive și automatizează procesele de creare a livrabilelor.
BIMcloud asigură colaborare în timp real între membrii echipei de proiect, indiferent de dimensiunea sau complexitatea proiectului, locația birourilor sau viteza conexiunii la Internet.
Tehnologia mobilă BIMx oferă acces la întreaga documentație de proiect 2D în contextul modelului 3D, facilitând fluxul de comunicare dintre proiectant și executant.
Twinmotion, cu conexiune bidirecțională cu Archicad oferă virtualizare în timp real, utilizând motorul Unreal Engine.
Tekla Structures, cel mai avansat software BIM structural, vă permite să creați, să combinați, să gestionați și să folosiți în comun modele 3D pe tot parcursul proiectului, de la planificări conceptuale până la fabricare, construcție și întreținere.
În cadrul biroului, Solibri este responsabilul dvs. pentru calitate. Reunind toate modelele aparținând diferitelor discipline face posibilă verificarea modelului digital-twin și asigurarea calității într-un mod extrem de avansat. Ușurează colaborarea dintre manageri BIM, arhitecți, ingineri, designeri și alți specialiști implicați și oferă unelte care permit rezolvarea fluentă a problemelor găsite.
Conform Institutul de Arhitectură din Australia: „Răspândirea BIM-ului în industrie va îndemna profesioniștii la formare continuă privind tehnologii, fluxuri de lucru și protocoale.”
BIMtraining vă oferă sprijin prin cursuri de inițiere și perfecționare, structurate pe diferite tematici, servicii de consultanță în înțelegerea și implementarea metodei de lucru BIM.
Scopul nostru este de a sprijini echipele de proiectare în privința utilizării tehnologiilor și a le ține la curent cu inovațiile care apar în ritm alert.
Portofoliul nostru de software-uri și cursuri îl vom prezenta în articole separate, care urmează să apară în lunile următoare.
Foto ilustrare: A doua cea mai înaltă clădire din lume proiectată în Archicad de FENDER KATSALIDIS