//Cum sa obtii temperatura de confort in spatii de productie industriale. Simplu si eficient.

Cum sa obtii temperatura de confort in spatii de productie industriale. Simplu si eficient.

Asigurarea unei temperaturi de lucru confortabile in halele industriale poate fi o adevarata provocare. Mai ales in timpul verii, temperaturile ridicate din spatiile de productie pun in pericol sanatatea angajatilor si afecteaza serios productivitatea muncii, putand fi o cauza a cresterii numarului de imbolnaviri sau a accidentelor de munca.

Din punct de vedere termic, halele industriale au cateva particularitati specifice cum ar fi: aporturi de caldura, deseori semnificative, de la utilajele folosite in activitatea de productie, pierderi de caldura prin pereti si acoperisuri, efectul de sera produs de luminatoare, aporturi de caldura prin usile de acces de dimensiuni mari, stratificarea termica pe verticala, etc.

Daca la toate acestea adaugam tendinta ingrijoratoare de crestere a temperaturilor din ultimii ani, este lesne de inteles ca o temperatura confortabila nu se mai poate atinge prin simpla ventilare, fie ea naturala sau mecanica. Mai ales daca afara sunt 35 de grade sau chiar peste.

Atingerea confortului termic intr-o hala industriala pare sa nu fie un lucru usor de realizat, cu atat mai mult cu cat instalatiile de racire cunoscute pana acum se bazeaza pe agregate frigorifice care folosesc freon (chillere, rooftop-uri, centrale de tratare, etc) si presupun investitii serioase, iar consumurile lor energetice pot fi de ordinul zecilor sau sutelor de Kwh!

O astfel de perspectiva ar putea “speria” pe oricine si poate fi o explicatie a faptului ca majoritatea halelor din Romania nu dispun de o instalatie care sa asigure aerul rece pe timpul verii.

Si atunci? Exista alternative? Ei bine, DA! Cu costuri si consumuri energetice incredibil de mici!

De cativa ani buni, o idee inovativa care foloseste ca agent frigorific doar APA DE RETEA (!), este prezenta la cele mai importante forumuri internationale legate de sustenabilitate si inovatie energetica in tehnica HVAC (Heating, Ventilation & Air Conditioning) si in fiecare an, primeste recunoasterea de a fi cea mai “eco-friendly and energy reduction” tehnologie de racire a aerului!

Fenomenul a luat amploare in ultimii ani atat de mult la nivel mondial, incat nenumarate industrii, au imbratisat tehnologia “eco- cooling”, renuntand la instalatiile conventionale cu freon. Printre ei se numara si giganti ai internetului, precum Google si Facebook, care au implementat racirea evaporativa, directa sau indirecta, in uriasele lor centre de date. Din ratiuni legate de costurile de exploatare si de amprenta de carbon pe care o lasa in urma.

Tehnica de racire a aerului se bazeaza pe un proces termodinamic adiabatic in urma caruia aerul se raceste brusc datorita energiei preluate de apa ca sa se evapore.

Breezair, caci asa se numeste tehnologia care a dus acest proces termodinamic la perfectiune, a devenit cea mai eficienta optiune de racire a spatiilor de dimensiuni mari si foarte mari.

Fara freon si fara compresor. Folosind doar apa curenta de retea. Cu consumuri energetice de cel putin 5 ori mai mici decat a instalatiilor conventionale bazate pe freon. Cu costuri de mentenanta reduse. Si pe deasupra, cu aer proaspat 100%!

Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practic imposibil de realizat cu o instalatie conventionala. Aplicatia se numeste “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau a unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).

West Air Grup este importator unic si expert integrator in Romania pentru sistemele de racire Breezair din 2008.

Mai multe detalii si studii de caz gasiti pe racire-industriala.ro.