//Cum să alegem consumabilele diamantate pentru șlefuirea și polișarea betoanelor

Cum să alegem consumabilele diamantate pentru șlefuirea și polișarea betoanelor

Consumabilele diamantate de calitate pot reduce costurile de manoperă

Procesele utilizate pentru polișarea betonului sunt, probabil, cele mai neînțelese componente ale afacerii. Există un volum mare de informații pe piața vânzărilor care poate clarifica aceste procese sau dimpotriva poate crea confuzie. Majoritatea acestor informații provin de la așa numiții „profesioniști”, care din dorința de a vinde cât mai mult sau datorita lipsei de experiență, oferă informații de multe ori eronate sau incomplete.

Costul pastilelor diamantate pentru șlefuire sau pentru polișare, pe care le voi denumi – consumabile, reprezinta o mare parte din costul execuției oricărui proiect. Indiferent dacă sunteți un contractor cu experiență, un nou venit în acest domeniu sau un client, sper că veți obține cunoștințe valoroase din acest articol.

Granulația

Să începem cu tipurile de consumabile și utilizările acestora, începând cu granulația, de la variantele cele mai agresive până la cele mai puțin agresive. Cu cât este mai mare dimensiunea particulelor diamantate, cu atât consumabilul este mai agresiv. Cele mai multe dintre aceste consumabile folosesc particule de diamante pentru șlefuirea sau tăierea betonului.

Dimensiunile granulelor de diamante din consumabile, sunt descrise prin cuvîntul englezesc: “grit”. Cifrele care indică mărimea diamantelor reprezintă dimensiunea găurilor de sită prin care aceste diamante pot trece. Imaginați-vă un siloz în care de obicei se depozitează cereale. În acest siloz, din partea de sus se încarcă diamantele industriale de diferite dimensiuni, curățate și uscate anterior. În partea de jos a silozului, pe diferite niveluri, se inserează site de diferite dimensiuni (mărimi de găuri), de la mare la mic, de sus în jos. Cu cât este mai mare dimensiunea găurii, cu atât este mai mic numărul asociat cu acesta. Deci, o sită de 25, are găuri de patru ori mai mari decât o sită de 100. Diamantele mai mici cad spre partea de jos, iar cele mai mari sunt reținute de sitele mai aproape de vârf. Așa se măsoară diamantele. Așadar, diamantele de 25 de grit sunt destul de mari, în timp ce cele de 3000 de grit sunt diamante extrem de mici, practic praf de diamante.

Diferite variante

De obicei, consumabilele cu granulație inferioară (granule mari – 16, 25, 40, 80, 150 grit) sunt denumite „pastile metalice”, deoarece bucățile de diamante sunt suspendate într-o matrice din metal. Consumabilele cu granulație mai mică (granule mici – 150, 200, 400, 800, 1500, 3000 grit) sunt denumite în general „pastile plastice/rășinoase”, deoarece praful de diamant este suspendat într-o matrice de rășină, într-un suport de plastic.

“Pastilele metalice” de cele mai multe ori sunt folosite pentru primii pași de șlefuire sau pentru pregătirea suprafețelor, unde este necesară o agresivitate mai mare a șlefurii, urmănd ca “pastilele plastice” să fie folosite pentru polișarea spre luciu a suprafețelor.

Majoritatea recentelor modificări ale industriei s-a concentrat pe pastilele numite „tranziționale” sau “de tranziție”, care sunt realizate fie dintr-o combinație de metal și rășină, fie dintr-un alt material.

“Tranziționalele” sunt utilizate pentru a elimina din pașii de lustruire. De obicei, executarea unei etape de tranziții înlătură necesitatea de a executa o etapă de pastile metalice și o etapă de pastile plastice. Deci se va executa un singur pas, în loc de doi. Acestea scad costul total de consumabile, precum și costul manoperei.

Cantitatea contează

Producătorii își promovează consumabilele doar prin dimensiunea granulelor diamantate. Consumabilele cu granulație mai mare (cu o cifră mai mică în denumire) sunt vândute pentru șlefuire, îndepărtarea acoperirii existente sau pregătirea suprafețelor. Granulația mai fină (cu o cifră mai mare în denumire) se folosesc pentru a polișa suprafața până la luciu. Mai bine spus, consumabilele se vând în funcție de mărimea particulelor diamantate, nu în funcție de cantitatea acestora. Această diferență mică – dar foarte importantă – separă producătorii.

Majoritatea contractorilor nu știu sau nu se gândesc la această diferență semnificativă. De exemplu, un producător bun și de înaltă calitate poate folosi o cantitate de o lingură de granule diamantate de 40 de grit, în pastilele sale. Un producător de calitate scăzută ar putea folosi doar o linguriță de diamante de 40 de grit. Ambii producători vor vinde acele consumabile declarând că au 40 de grit. Deoarece ambii producători folosesc particule de aceeași dimensiune, nu se diferențiază în comercializarea lor, însă diferența de produs este semnificativă. Consumabilele cu un volum mai mare de diamante vor tăia semnificativ mai bine decât consumabilele cu mai puține diamante.

Calitatea contează

Pe piața betoanelor de azi, foarte puțini producători își realizează direct consumabilele pe care le comercializează. Cei mai mulți găsesc o companie care va produce pastile personalizate în baza cerințele lor. Cunoscută ca etichetare privată, acest lucru nu este neapărat un lucru rău și este o practică comună în întreaga industrie.

Astăzi, consumabilele diamantate de cea mai înaltă calitate sunt fabricate în Europa și în Statele Unite, dar cea mai mare parte a pastilelor diamantate vândute este produsă în Asia. Piețele asiatice, în special Coreea de Sud și China, produc și vând aceste consumabile atât de ieftin încât este aproape imposibil să concurezi cu ei. Sunt situații în care piețele din Asia oferă consumabilele la o treime din prețul celor produse în Europa sau Statele Unite.

Asiaticii și-au îmbunătățit în mod semnificativ produsele în ultimii ani, dar încă există foarte puțin control asupra calității acestora. Personal am asistat la proiecte în care consumabilele noi aduse din Asia aveau defecte care provocau zgârieturi adânci, zgârieturi a căror remediere durează uneori ore întregi. Acest lucru rezultă costuri suplimentare nedorite, costuri care trebuie luate în calcul de către cei care aleg consumabile din astfel de surse nesigure.

Duritatea contează

Un alt aspect adesea neînțeles sau greșit înțeles al pieței de consumabile diamantate este relația betonului dur sau moale cu pastilele dure sau moi. Fiecare pardoseală de beton este diferită și o mulțime de variabile duc la aceste diferențe. Rețetele diferite de beton, diferitele cimenturi, cenușa folosita, nisipul, agregatele și diferiții aditivi folosiți afectează duritatea generală a betonului.

De asemenea, procesul și stadiul de finisare afectează foarte mult duritatea suprafeței. Dacă o suprafață este bine polișată la luciu, porozitatea acesteia este mult redusă, suprafața este mai densă și în același timp mai dură, mai rezistentă la uzură. Comparați această suprafață cu lemnul. Dacă betonul este moale și poros, este similar cu pinul care este mai moale și mai ușor de eliminat, de zgâriat. Betonul dens și dur este similar cu stejarul sau nucul, greu de tăiat sau de zgâriat.

Când betonul este dur, este nevoie de mai multe particule de diamante pentru a-l tăia/șlefui. Diamantul este fără îndoială mai dur decât betonul, dar problema apare la livrarea particulelor de diamante pe suprafața de beton. În general, atunci când discutăm de pastile tari sau moi, ne referim la pastilele metalice. Dacă metalul în care sunt încastrate granulele de diamante este mai dur și betonul la fel mai dur, metalul nu se va uza astfel încât să permită diamantelor să rămână în contact cu betonul. Drept urmare pentru beton dur se folosesc metale mai moi. Cu cât betonul este mai moale cu atât este mai abraziv, drept urmare, este nevoie de un metal mai dur care să rețină mai bine diamantele, pentru ca acestea să fie dozate gradual pe suprafața pardoselei.

În cazul în care se folosesc pastile cu metale moi, pe o suprafață din beton moale, va rezulta o uzură excesiv de rapidă a pastilelor. Invers, dacă încercăm să șlefuim un beton tare, folosind pastile din metal tare, diamantele pur și simplu nu se vor descoperi, drept urmare aceste pastile nu vor șlefui betonul.

Acesta este și motivul pentru care trebuie să cunoaștem foarte bine pastilele cu care lucrăm, să avem încredere în producătorul acestora, respectiv să verificăm întotdeauna duritatea betoanelor pe care dorim să le prelucrăm. În caz contrar, avem șanse mari să pierdem foarte mulți bani, fie prin consumarea rapidă a pastilelor diamantate, fie prin prelungirea termenului de realizare a lucrării.

Există multe modalități de a determina dacă betonul dumneavoastră este dur sau moale. Cea mai uzuală metodă este utilizarea unui tester de duritate Mohs. Acest test se face la începutul lucrării sau de preferință încă din faza de ofertare. Pe baza rezultatelor acestui test de zgâriere, pot fi comandate consumabilele cele mai potrivite proiectului dumneavoastră.

Consumabile pentru pregătirea suprafețelor

În cele din urmă, există o întreagă gamă de consumabile dedicate pregătirii suprafețelor sau  eliminării altor finisaje ale pardoselilor. Există pastile care îndepărtează rășinile epoxidice, diferitele tipuri de adezivi și pastile pentru îndepărtarea unor cantități mari de beton de pe suprafață.

Introducerea acestor tipuri variate de consumabile a dus la extinderea gamei de servicii disponibile folosind aceleași echipamente și utilaje. Constructorii nu trebuie să-și achiziționeze mai multe tipuri de echipamente specializate pentru diferitele etape de pregătire a suprafețelor, schimbarea consumabilelor pe aceleași utilaje rezolvând de cele mai multe ori mai multe sarcini. În opinia mea, cele mai impresionante consumabile recent apărute sunt buciardele rotative. Viteza cu care aceste consumabile pot îndepărta suprafețele a schimbat cu adevărat industria.

Reducerea costurilor și economisirea de bani prin achiziționarea consumabilelor ieftine, care însă provoacă creșterea costurilor cu forța de muncă pentru a livra rezultate de o calitate superioară, este întotdeauna o alegere greșită. Cel mai avantajos este să obțineți rezultate bune folosind producători și consumabile de calitate superioară și economisind la costurile de manoperă. Forța de muncă are întotdeauna un cost mai mare decât costul consumabilelor folosite. Cu o mai bună cunoaștere a consumabilelor disponibile, puteți oferi clienților dumneavoastră servicii de o calitate superioară, la costuri optimizate.

Sandor Kovacs – General Manager – SKOTECH SOLUTIONS