//Compania MiTek lansează un nou concept de construcție modulară

Compania MiTek lansează un nou concept de construcție modulară

Start-up-ul MiTek Inc., deținut de Berkshire Hathaway, a anunțat recent că metoda sa de construcție seamănă cu producția de mașini. Firma ia măsuri astfel încât construcția modulară să devină o formă de construcție mai accesibilă și să îmbunătățească procesul de instalare a utilităților necesare. Planurile de a începe lucrul la primele sale proiecte vor demara la începutul anului 2022, necesitând investiții în valoare de zeci de milioane de dolari.

Ce este construcția modulară?

Așa cum este definit de Modular Building Institute, construcția modulară este „un proces în care o clădire este construită în afara amplasamentului, în condiții controlate ale instalației, utilizând aceleași materiale și proiectând la aceleași coduri și standarde ca instalațiile construite convențional- dar în aproximativ jumătate din timpul necasar în mod tradițional. Clădirile sunt produse în „module” care, atunci când sunt reunite la fața locului, reflectă intenția și specificațiile identice ale celei mai sofisticate instalații construite pe șantier, fără compromisuri”.

Această metodă este adoptată pentru atributele lor durabile, având potențialul de a fi mai rentabilă pentru majoritatea construcțiilor. Avantajele construcție modulare includ:

  • O mai mare flexibilitate- poate fi ușor demontată și reutilizată în alte proiecte.
  • Mai puține deșeuri materiale- construirea într-o fabrică creează un proces de construcție mai standardizat. 
  • Longevitate- construit cu materiale uscate într-un mediu controlat pentru a elimina umiditatea. 
  • Construcție mai rapidă- clădirea și pregătirea inițială pot fi realizate simultan.
  • Risc redus de întârzieri- viteza de construcție facilitează evitarea întârzierilor cauzate de vreme.
  • Construită după cod- construcția modulară respectă reglementările de construcție.
  • Construcții mai sigure- majoritatea construcțiilor se efectuează în medii cu risc mai redus. 
  • Inginerie mai bună- construcția modulară este mai ușor de vizualizat cu BIM.
  • Opțiuni de proiectare nelimitate- fabricile pot construi în funcție de specificații mai stricte.
Diferențierea MiTek

Construcția modulară nu mai este o metodă de construcție „nouă”. Dar are încă posibilități larg răspândite. MiTek intenționează să continue să depășească limitele acesteia, colaborând cu firma de arhitectură din New York, Danny Forster & Architecture .

Scopul acestei inițiative este de a crea camere întregi pentru hoteluri, care pot fi stivuite la fața locului pentru a ridica clădirea finită. Compania intenționează să abordeze problema rentabilității cu planul său, deoarece acest lucru este ceva cu care constructorii modulari s-au confruntat anterior. Majoritatea costurilor pentru aceste proiecte provin din transportul componentelor mari ale clădirilor, care necesită servicii logistice de specialitate.

Un exemplu de companie care a încercat să eficientizeze procesul este Katerra Inc. , un alt startup cu sediul în Silicon Valley. Susținută de SoftBank Group Corp., compania a încercat să creeze un model de afaceri care produce și transportă componentele mari ale clădirilor. În încercarea de a „elimina intermediarii” – arhitecți, instalatori și alte meserii- compania și-a pierdut sprijinul de la SoftBank Group.

MiTek încearcă să eficientizeze acest proces prin construirea de kituri pre-construite, ceea ce reduce dimensiunea loturilor de transport. Compania va oferi instrucțiuni și le va expedia pe camioane cu platformă. Deși acest model este aparent mai rentabil, nu este lipsit de risc. În cele din urmă, responsabilitatea pentru asamblarea structurii revine clientului, care se va baza pe instrucțiunile furnizate.

Prin planuri de modernizare a producției de clădiri, MiTek va prelua o tehnologie similară cu cea a producătorilor de mașini. Planul implică automatizarea majorității fabricii sale de 225.000 de metri pătrați prin implementarea sudorilor robotici. Ullom, un antreprenor general cu 30 de ani de experiență, a explicat că produsul MiTek prezintă un risc mai redus, iar instrucțiunile sunt ușor de urmat.