Mașinile de lucru fără pilot pot ajuta firmele de construcții să rezolve lipsurile de forță de muncă calificate, reducând în același timp pericolele de muncă, cum ar fi gropile, prăbușirile la sol sau alte accidente.
În timp ce majoritatea roboților din industrie, cum ar fi câinele Spot creat de Boston Dynamics, sunt relativ mai mici și funcționează în medii mai previzibile, excavatoarele trebuie să funcționeze într-o gamă extinsă de condiții de mediu periculoase. Acestea trebuie să poată identifica materialele țintă, să evite obstacolele, să manipuleze medii incontrolabile și să continue să ruleze în condiții meteorologice dificile.
Echipa de dezvoltare a proiectului și-a descris metodologia într-o lucrare de cercetare publicată luna trecută în Science Robotics. Au implementat sistemul la un depozit de deșeuri pentru mai mult de 24 de ore continue și în condiții meteorologice de iarnă, unde vaporizarea poate reprezenta o amenințare pentru sistemul de detectare LiDAR .
Cantitatea de materiale excavate, atât sub formă umedă, cât și uscată, a fost de 67,1 metri cubi pe oră pentru un excavator compact, ceea ce este în concordanță cu performanțele unui operator uman tradițional.
Cercetătorii au stabilit, de asemenea, 10 scenarii într-un câmp de testare închis pentru a vedea cum funcționează sistemul în numeroase sarcini din lumea reală. După testarea unei varietăți de excavatoare mari, mijlocii și compacte, AES (autonomous excavator system) s-a dovedit în cele din urmă că se potrivește cu eficiența medie a unui operator uman în ceea ce privește cantitatea de materiale excavate pe oră.
Baidu, o firmă de cercetare co-localizată în Silicon Valley, Seattle și Beijing, a colaborat cu mai multe dintre cele mai importante companii de utilaje de construcții din lume pentru a automatiza mașini de construcții tradiționale cu AES, a spus compania.
„Acesta reprezintă un pas cheie care se îndreaptă spre implementarea roboților cu perioade lungi de funcționare, chiar și în medii interioare și exterioare necontrolate”, a declarat Dinesh Manocha, profesor de informatică și inginerie electrică și informatică la Universitatea din Maryland.
Sursă: constructiondive.com