Europenii petrec pana la 90% din timp in spatii inchise, unde adesea nivelurile poluante sunt mai ridicate decat cele din exterior, potivit unui raport al EVIA (European Ventilation Industry Association). De fapt, aerul din casele noastre, din scoli, din birouri si fabrici poate fi 2 ori sau chiar de 5 ori mai poluat decat aerul din exterior, iar in unele cazuri extreme s-a descoperit ca acesta poate fi chiar de cateva sute de ori mai nociv.
Expunerea la poluanti de interior, ca urmare a activitatilor zilnice este principalul factor pentru dezvoltarea astmului si pentru raspandirea multor infectii si alergii. De fapt, 20% din eropeni sufera de astm cauzat de substante inhalate in spatii interioare, arata Eurostat, iar persoanele care petrec mult timp in cladiri ventilate prost, prezinta un risc de dezvoltare a alergiilor cu 50% mai ridicat. Asadar, tu stii ce aer respiri in casa ta?
Ce aparate de aer conditionat previn alergiile si purifica aerul?
Cei mai expusi la calitatea proasta a aerului din interior sunt copiii, persoanele varstnice, cei cu boli cardiovasculare sau respiratorii, insa nimeni nu e ferit in totalitate. In 2016, in Romania au fost montate aproximativ 80.000 de aparate de aer conditionat, insa nu putem preciza cate aveau filtru antibacterian, un accesoriu extrem de util ce înlătură nu doar patogenii, ci și polenul și acarienii din aerul camerei. Alegerea unui aparat de aer condiționat cu ionizator cu plasmă este, de asemenea, benefică pentru sănătate, ionii emiși de aparat atașându-se particulelor dăunătoare și sterilizând aerul și suprafețele din cameră, totodată eliminând și mirosurile. Aceste funcții ușurează viața celor care suferă de alergii vara și mențin cea mai ridicată calitate a aerului iarna, în timpul sezonului de gripă, atunci când folosim sistemele de încălzire.
În locuințe sunt recomandate soluțiile de încălzire care nu afecteaza negativ calitatea aerului. Sunt recoamdate înlocuirea solutiilor tehnice invechite de incalzire și folosirea purificatoarelor de aer pentru a îmbunătăți calitatea aerului de la interior. Cea din urmă soluție poate fi utilă atât iarna, cât și vara, ventilația putând fi o problema atât în mijlocul sezonului de alergii, cât și al celui rece. În plus, unitățile cu compresor Inverter permit o operare eficientă energetic și, prin comparație cu soluțiile convenționale, răcesc mai rapid aerul vara și îl încălzesc mai rapid în zilele friguroase, fără a emite substanțe ce poluează aerul. Sistemul performant monosplit – compus dintr-o unitate interioară și una exterioară – poate fi folosit pentru a încălzi în condiții de până la -10 grade Celsius, dar poate și răci vara aerul la interior până la temperaturi extreme, de 48 grade Celsius.
Ce trebuie sa faca aparatul de aer conditionat perfect?
Sa ofere atat functia de aparat de aer conditionat, dar sa si purifice aerul. Pe scurt, sa identifice microparticulele din aer, sa le ionizeze iar apoi sa le filtreze, așa cum face LG Dual Cool cu Purificator de Aer. Spre exemplu, LG Air Purifying System functioneaza pe un astfel de proces, combinand cele 2 functii. Sistemul de purificare încorporat în modelul LG Dual Cool (AP09RT/AP12RT) înlătură microparticulele printr-un proces succesiv de 3 etape ce utilizează Senzorul PM1.0, Pulverizatorul de Ioni și Filtrul de Praf Microscopic.
Pentru început, senzorul detectează particulele de praf cu mărimea de până la indexul PM1.0, precum și alte particule dăunătoare din aer. Apoi, pulverizatorul generează peste 5.000.000 de ioni negativi, ce se atașează acestor particule. În final, filtrul de praf microscopic, încărcat electric pozitiv, filtrează cu ușurință microparticulele mici încărcate negativ, inclusiv virusuri și bacterii. Folosind principiul sarcinii electrostatice, sistemul LG filtrează și particule minuscule inhalabile (cu dimensiuni de până la indexul PM0.3), ce pot cauza probleme respiratorii.
Calitatea aerului este monitorizata si afisata in timp real
Display-ul de Monitorizare a Calitatii Aerului din unitatea interioara (Indoor Air Quality – IAQ) afișează situația din prezent și progresul procesului de purificare a aerului prin intermediul unor pictograme care își schimbă culoarea tocmai pentru a ilustra puritatea aerului ambiental. Aflat pe panoul frontal al aparatului LG Dual Cool, display-ul simplu și in cod de culori indică în timp real calitatea aerului, fie că funcția de purificare este activă in acel moment sau nu.
Aparatele de aer condiționat LG Dual Cool cu Purificator de Aer vor fi disponibile în Romania începand cu luna martie.