Organizarea de catre ISC si Arena Constructiilor a seminarului Controlul de stat privind calitatea in constructii a fost binevenita si asteptata. Dezvoltatori, constructori, project manageri, diriginți de șantier, experți tehnici și avocați au avut ocazia să discute cu reprezentanții instituției ce asigură controlul de stat în construcții.
Printre multitudinea de teme discutate, subiectul urmarirea comportarii in timp a constructiilor a fost dezbatut chiar de la inceputul seminarului. Aspectele problematice, atat de des intalnite, sunt lipsa in intregime a Cartii tehnice a constructiei, lipsa capitolului D, modalitatea de predare a Cartii tehnice a constructiei catre Asociatia de proprietari si propuneri de predare pana la crearea asociatiei, tipul de controale efectuate, etc.
In cadrul acestui val recent de discutii referitor la lucrarile de urmarire a comportarii in timp a constructiilor atat in executie, cat si in exploatare, servicii oferite de peste 25 de ani de catre SIXENSE GROUP Romania, exceptand obligatiile legale, este esential a se retine scopul si beneficiile directe si indirecte, pe termen mediu si lung, atat pentru dezvoltatori, proprietari, proiectanti cat si pentru proprietarii constructiilor invecinate aflate in zona de influenta a noilor constructii. Printre aceste pot fi enumerate : evaluarea ipotezelor de proiectare, minimizarea deteriorarii constructiilor invecinate, furnizarea de avertismente in timp util, anticiparea unor accidente cu pierderi de vieti omenesti, reducerea numarului de litigii intre dezvoltatori si proprietarii constructiilor invecinate, furnizarea informatiilor necesare in vederea remedierii problemelor de constructie aparute, controlul procesului de constructie, reducerea costurilor (proiectantul are o abordare mult mai buna a incertitudinilor inerente proiectării și funcționării structurilor civile), planificarea ciclului de viata si a mentenantei preventive a unei constructii, etc.
Prin prisma sutelor de proiecte executate de catre SIXENSE, cele mai frecvente intrebari primite sunt : am construit atat de mult si n am avut nevoie de monitorizare, de ce as avea nevoie acum ? de ce am nevoie de acest tip de lucrari ? de ce atatea instrumente ? de ce atatea cladiri invecinate incluse in programul de monitorizare al cladirilor invecinate ? de ce e importanta comunicarea directa si transparenta intre dezvoltator si societatea care executa aceste lucrari ? de ce e nevoie de o cartografiere clara a defectelor structurale existente ale constructiilor invecinate inainte de demararea oricarui tip de lucrari pentru constructia noua ? de ce trebuie respectata legislatia nationala si standardele internationale intocmai ? de ce e nevoie de respectarea frecventei de masuratori indicate de catre proiectant ? de ce am nevoie de profesionisti in domeniu ? de ce am nevoie de o companie independenta de constructor si de proiectant ? etc. Raspunsurile sunt multiple.
Procesul de risk management, prezent pe marile proiecte, poate oferi abordari simplificate de evaluare a posibilelor costuri ale consecintelor negative in lipsa implementarii unui program de monitorizare structurala si geotehnica. Acesta poate oferi informatiile necesare in luarea unei decizii financiare. In acelasi timp, e de mentionat ca bugetul alocat serviciilor de monitorizare structurala si geotehnica pot creste cu o valoare intre 0,5%-1,5% costul dezvoltarii unei constructii, insa plus valoarea adaugata constructiei pe termen mediu si lung este net superioara.
Este esential sa se inteleaga, de catre toate partile implicate, ca amplasarea instrumentelor geotehnice într-o excavatie adancă pentru a monitoriza stabilitatea acesteia nu modifică factorul de siguranță al excavatiei. Numai prin utilizarea inteligentă a datelor obtinute de la instrumentația geotehnică, inginerii pot anticipa mai bine rezultatele potențiale și pot lua măsuri adecvate pentru a modifica evenimentele sau a reduce consecințele.
Utilizarea instrumentației geotehnice si structurale pentru a monitoriza performanțele construcției asigura o îmbunătățire a intelegerii condițiilor de teren și modul în care riscurile calculate s-au schimbat sau nu.
Inginerul geotehnician câștigă astfel încredere în predicțiile facute. Capacitatea inginerilor de a cunoaște performanța reala a construcției în comparație cu o performanță „asumată” le va oferi clienților lor încredere și asigurarea că proiectul lor este pe mâini bune.
Un alt aspect, important de retinut, este caracterul si nivelul tehnologic al instrumentarii care sunt strict dependente de dimensiunea proiectului, de riscurile identificate si de buget, bineinteles.
Cu tot respectul fata de profesionistii de pe piata locala, as vrea sa sugerez mai jos cateva intrebari vitale pentru Client si Proiectant :
• Care este zona de influenta a constructiei noi ?
• Ce precizie este necesară și la ce intervale sau frecvențe sunt necesare măsurători?
• Care este rata modificărilor și a mișcărilor prevăzute?
• Care este durata preconizată a activității de monitorizare?
• Ce durata trebuie sa aiba perioada de monitorizare de bază înainte de începerea activităților?
• Există un plan de monitorizare și de atenuare a riscurilor pentru activități în timpul executiei și după?
• Există un plan de monitorizare pe termen lung care să țină cont de mișcările reziduale?
• Ce tehnici și echipamente de măsurare vor fi utilizate?
• Există o cerință absolută sau relativă de monitorizare?
• Ce software și format de date vor fi utilizate?
• Ce fel de raport de monitorizare se doreste? Va trebui să fie disponibil intr-o baza de date interactiva ?
• Care sunt pragurile de declanșare?
• Ce modalitate de raportare este necesara?
• Care sunt riscurile de monitorizat in exploatare raportate la riscurile identificate in executie?
Plecand de la intrebarile mentionate mai sus, precum si altele care pot aparea, compania pe care o conduc, are know-how-ul necesar in a intocmi si implementa lucrari de monitorizare personalizate fiecarui proiect, cu o echipa profesionista si flexibila capabila sa gaseasca cele mai bune solutii pentru toate partile implicate.
„Utilizările legitime ale instrumentării sunt atât de multe și întrebările la care instrumentele și observația pot răspunde, atât de vitale, încât nu ar trebui să riscăm să le discredităm valoarea folosindu-le impropriu sau inutil ”- Ralph Peck (1984)
Autor: Mariana GARSTEA – General Manager Sixense Group