Într-un nou proiect de lege privind măsurile fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare pe termen lung a României, guvernul propune câteva modificări referitoare la facilitățile fiscale pentru sectorul construcțiilor:
1. Se propune restrângerea aplicării facilităților fiscale pentru un singur contract individual de muncă, la un singur angajator/plătitor de venit, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor de până la 10.000 lei inclusiv, venit brut. Această facilitate fiscală va fi disponibilă până la data de 31 decembrie 2028.
2. În cazul în care o persoană are mai multe contracte de muncă la diferiți angajatori și generează venituri din salarii, aceasta poate beneficia de facilități fiscale doar pentru unul dintre contractele individuale de muncă, la un singur angajator, pe baza unei declarații pe propria răspundere.
3. Pentru salariații din sectorul construcțiilor, modul de raportare la nivelul salariului brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi va fi modificat, înlocuind sintagma „de minimum 4.000 lei lunar” cu „prevăzut de lege pentru activitățile din domeniul construcțiilor” pentru domeniile prevăzute de Codul fiscal.
4. Guvernul va elimina excepția de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru salariații cu contract individual de muncă încheiat cu angajatori din sectorul construcțiilor, sectorul agricol sau în industria alimentară care îndeplinesc condițiile pentru acordarea facilităților.
Pentru angajații cu contract individual de muncă încheiat cu angajatori din sectorul construcțiilor, cota contribuției de asigurări sociale (CAS) de 25% se va reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat. Începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuție la fondul de pensii este de 4,75%. Această măsură se va aplica până la data de 31 decembrie 2028.