O analiză realizată cu ajutorul platformei Victa.ro privind proiectele de construcție a clădirilor de birouri relevă că, în ultimul an, în România s-au finalizat 145 de clădiri de birouri, cu o valoare totală de aproximativ 3,39 miliarde RON, dintre care 34 doar în Ilfov și București.
Conform unei analize realizate de Cushman & Wakefield Echinox, Bucureștiul are o rată de neocupare de 14,2%. Acest sector pare să se redreseze treptat după pandemie. Studiul arată că, în ultimii cinci ani, piața birourilor din România a fost foarte activă, generând tranzacții de peste un milion de metri pătrați în principalele orașe. Creșterea cererii a fost susținută în special de companiile din IT, industrie și sectorul medical.
De asemenea, conform analizei Victa.ro, alte 864 de proiecte sunt în diferite stadii de execuție, precum construcție, amenajare, autorizare sau proiectare, totalizând peste 1.000 de proiecte de birouri la nivel național, cu o investiție de peste 29 de miliarde RON și aproximativ 9,08 milioane metri pătrați.
Proiectul Cartierul Energiei

Printre proiectele interesante aflate în stadiul de proiectare se numără Ansamblul de birouri „Cartierul Energiei”, cu o valoare estimată de 5,63 milioane RON și o suprafață de 34.620 m². Pe un teren de 18.200 m², se vor construi 5 clădiri cu funcțiuni de instituții și servicii publice municipale, birouri de clasa A, spații expoziționale și sedii ale unor organisme extrateritoriale.
La data de 12 martie 2025, Electrocentrale București SA (ELCEN) a primit cinci oferte pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Cartierul Energiei. Contractul are o valoare estimată de 5,63 milioane RON (fără TVA) și o durată de implementare de 135 de zile (aproximativ 5 luni). Evaluarea ofertelor se va încheia până la 5 iunie 2025, ora 18:00.
Ofertele depuse
- IngVision (subcontractanți: Europroiect Univers, TQM Services, Cornel & Cornel Topoexim, Wire Project Solutions)
- Terrarch
- Bemel AG (subcontractanți: Graphein Topo, Electroproiect)
- Asocierea Quadratum Architecture (lider) – Westfourth Architecture – Tractebel Engineering SA (subcontractanți: Focus Security Systems, Geosond, MC General Construct Alfa, Concept Structure)
- Asocierea Vego Concept Engineering (lider) – Vego Design Expertise (subcontractant: Evo Project Design)
Specificațiile proiectului
- Suprafață totală birouri clasa A: 32.500 m²
- Birouri co-working: 7.500 m² (500 spații de lucru pentru companii cu profil energetic)
- Locuri de parcare subterană: 550
- Spații verzi: 5.500 m² (30% din suprafața totală a terenului)
- Înălțime maximă: 39 metri
- Standard: Clădiri verzi
- Capacitate totală: 3.300 persoane
Caracteristicile clădirilor
- Clădirea A
- Suprafață construită: 1.680 m²
- Suprafață desfășurată: 7.620 m²
- Regim înălțime: 4S+P+4E+5Eth
- Funcționalități: Parking subteran, săli de conferințe, spații comerciale, birouri
- Clădirea B
- Suprafață construită: 1.420 m²
- Suprafață desfășurată: 9.520 m²
- Regim înălțime: 4S+P+6E+7Eth
- Funcționalități: Parking subteran, săli de conferințe, spații comerciale, birouri
- Clădirea C
- Suprafață construită: 935 m²
- Suprafață desfășurată: 5.225 m²
- Regim înălțime: 4S+P+5E+6Eth
- Funcționalități: Parking subteran, săli de conferințe, spații comerciale, birouri
- Clădirea D
- Suprafață construită: 1.100 m²
- Suprafață desfășurată: 8.905 m²
- Regim înălțime: 4S+P+7E+8Eth
- Funcționalități: Parking subteran, săli de conferințe, spații comerciale, birouri
- Clădirea E
- Suprafață construită: 1.200 m²
- Suprafață desfășurată: 1.200 m²
- Regim înălțime: 2S+P
- Funcționalități: Parking subteran, săli de conferințe, spații comerciale, birouri
Conceptul proiectului
Proiectul Cartierul Energiei va aduce un ansamblu modern de birouri, adaptat cerințelor ecologice și cu infrastructură pentru servicii publice, birouri de clasă A și spații expoziționale, menite să susțină până la 3.300 de persoane.
Conceptul acestui proiect aparține lui Răzvan Abagiu, Chief Product Officer (CPO) la Urbia Architects Engineers. Fondată în 1997, Urbia Architects Urbanists Engineers, cu sediul în București, România, a început ca un consultant în domeniul imobiliar, concentrându-se pe servicii de arhitectură și inginerie de înaltă calitate, planuri detaliate de evaluare a riscurilor și echipe potrivite care lucrează la dezvoltarea proiectelor de mare anvergură, utilizând tehnologii de vârf.
Utilizatorii platformei Victa.ro au posibilitatea de a accesa informații detaliate despre proiecte de construcții, arhitectură și infrastructură. Prin introducerea ID-ului P412380, aceștia pot vizualiza detalii esențiale, precum stadiul proiectului, locația exactă, partenerii implicați, materialele necesare și termenele de execuție. Această funcționalitate oferă acces rapid și eficient la date actualizate, facilitând procesul de luare a deciziilor și colaborarea între furnizori, constructori și arhitecți.