Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a anunțat semnarea unui contract de finanțare crucial pentru proiectul „Modernizarea și dezvoltarea Portului Constanța Sud, prin crearea de facilități de operare a containerelor și mărfurilor în zona administrată de către C. Steinweg Romania – Faza 2”, având codul MySMIS 318586.
Acest proiect, care va fi implementat în municipiul Constanța, a fost depus în cadrul apelului „Dezvoltarea infrastructurii de transport în sectorul naval (porturi maritime, căi navigabile interioare și porturi interioare) – proiecte fazate din perioada 2014-2020”, sub umbrela Priorității 7, respectiv dezvoltarea transportului naval și multimodal, aliniat obiectivului strategic „O Europa mai conectată”. Scopul investiției este de a finaliza lucrările începute în etapa I a proiectului, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, și de a operaționaliza platforma portuară.
Contractul de finanțare nr. 18/20.02.2024 are ca obiectiv principal amenajarea unei platforme portuare multifuncționale, dedicată depozitării și manipulării diverselor tipuri de mărfuri, precum mărfuri generale, containere, mărfuri agabaritice și mărfuri vrac, care sunt gestionate în portul Constanța Sud. Suprafața totală a platformei este de aproximativ 2,19 hectare și se află în zona de depozitare.
Lucrările realizate de C. Steinweg Romania în cadrul acestui contract vor contribui la modernizarea infrastructurii portuare, sporind capacitatea de depozitare și manipulare a unui volum crescut de mărfuri, în conformitate cu cerințele actuale. De asemenea, proiectul va facilita accesibilitatea la porturile dunărene și pe sectoarele transfrontaliere, precum și crearea unei legături intermodale modernizate, favorizând utilizarea mai multor modalități de transport pentru mărfuri.
Valoarea totală a proiectului este de 21 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei reprezintă valoarea totală eligibilă (6 milioane lei din Fondul de Coeziune și 6 milioane lei din bugetul de stat), iar beneficiarul va contribui cu o cofinanțare eligibilă de 248.333,75 lei. Finanțarea nerambursabilă în cadrul acestui proiect reprezintă un ajutor de stat acordat în conformitate cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2023)4700/07.07.2023.
Având în vedere importanța strategică pe termen lung a dezvoltării Portului Constanța pentru România, acest proiect are ca obiectiv îmbunătățirea capacităților portuare, cu scopul de a atrage noi investiții și de a stimula dezvoltarea economică, atât la nivel regional, cât și național.