Infiintata in 2017, DEMATEK WATER MANAGEMENT este o companie care activeaza in sectorul de alimentari cu apa si canalizare. In principal, se adreseaza doar proiectelor de infrastructura medie si mare. Compania se dezvolta in acest moment prin 3 canale de vanzare: dezvoltare de proiecte noi, dezvoltare de produse necesare pe anumite aplicatii sau produse cu un puternic caracter inovativ, comercializare de produse pe proiectele existente si/sau in curs de derulare. Cum ii afecteaza epidemia si situatia actuala? Regasiti raspunsul in interviul de mai jos:
Cum credeti ca va impacta aceasta criza industria in care dvs. activati?
In zona de infrastructura a alimentarilor cu apa si canalizare exista o intarziere a efectelor negative cauzata de restrictiile impuse privind mobilitatea atat personala cat si profesionala. Efectul este intarziat in principal comenzilor care sunt lansate la inceput de martie, cat si continuarii activitatii de catre constructori.
In prima faza a fost un blocaj in zona de transport international in special datorat aplicarii masurilor restrictive la nivel national ceea ce a condus la o confuzie a modului de organizare si echipare a personalului din acest sector. Din fericire, o actiune comuna la nivelul UE privind transportul de marfuri este in continuare o necesitate in conditiile in care sunt premise ca sa fim in acelasi punct cu restrictiile pana prin iunie 2020.
Insa, criza in infrastructura de alimentare cu apa si canalizare este legata de 4 factori: capacitatea financiara si umana a constructorilor de a continua proiectele din diverse stadii de realizare, capacitatea autoritatilor de a publica anunturile noi si a adjudeca licitatiile existente, decontarea lucrarilor fara intarzieri, nivelul de restrictii si modul in care va evolua situatia privind raspandirea COVID-19 la nivel national si international.
Exista o interdependenta intre factori. Din ceea ce vedem in Italia si Spania, noi nu am ajuns in acest moment la varful epidemiei, ceea ce va conduce la continuarea restrictiilor care va afecta capacitatea de claritate si strategie al autoritatilor care vor adopta o pozitie de “urgenta” si “panicare” de a inlatura orice considera ca nu este urgent. Aceasta va declansa o intarziere a platilor pentru lucrarile executate si in mod firesc capacitatea companiilor de a le continua. In acest moment industria se va contracta pentru o perioada de 1-3 luni intr-un scenariu optimist, 3-6 luni intr-un scenariu realist. Cel mai probabil, primele efecte vizibile vor fi la sfarsitul lunii aprilie.
Un al doilea efect este pe termen mediu de 1-3 ani si este strans legat de lucrarile noi de infrastructura. In acest moment suntem cu privirea spre orizont, vedem ca incepe o prapastie dar nu stim cat de larga si adanca este pentru ca inca se sapa la aceasta.
Care sunt principalele masuri pe care le-ati luat la DEMATEK WATER MANAGEMENT in aceasta perioada pentru a duce mai departe afacerea?
In perioade de criza trebuie sa fii cat mai activ, inovativ si perseverent in tot ce faci.
Suntem angajati in proiectele in desfasurare sa livram in termenele stabilite. Suntem foarte exigenti cu noi in ceea ce priveste angajamentele luate si in aceasta perioada ne solicita mai mult decat in mod curent.
Din punct de vedere financiar, ne facem cash-flow si de 3 ori pe zi pentru a ne asigura ca vom plati la timp furnizorii care este prioritatea numarul 1. Pe parte de leasing-uri si alte datorii bancare avem un fond de rezerva care ne acopera 6 luni.
Suntem in colaborare cu cativa parteneri sa dezvoltam produse prin care sa ne dezvoltam portofoliu propriu de produse si servicii.
Ce cititi in aceasta perioada?
E un subiect la “moda” in aceasta perioada sa citim. Mai degraba, “rasfoiesc” decat citesc.
Ce faceti pentru a va tine moralul ridicat? Dar pe al angajatilor?
Ca sa ai moralul ridicat trebuie sa ai mintea preocupata de ceva. Si sunt destul de preocupat, nu am timp sa ma gadesc la moral. Suntem o echipa mica, dar cu multi colaboratori si ne “tratam” unii pe ceilalti. Si din fericire functionam fara notiunea de angajat. Revin – trebuie sa fim preocupati.