//Despre inovație, parteneriat și provocările pieței construcțiilor din România – interviu cu Loredana Mada și Andrei Marian, ATLAS România

Despre inovație, parteneriat și provocările pieței construcțiilor din România – interviu cu Loredana Mada și Andrei Marian, ATLAS România

Cu o experiență de aproape 30 de ani în dezvoltarea de soluții chimice pentru industria construcțiilor, ATLAS se numără astăzi printre cei mai mari și respectați producători europeni din domeniu. Portofoliul său vast include produse adaptate atât nevoilor profesioniștilor din construcții, cât și pasionaților de bricolaj, fiind utilizate în proiecte rezidențiale, industriale și publice din întreaga lume.

În România, compania își consolidează poziția printr-o strategie orientată spre inovație, parteneriate durabile și o grijă constantă pentru calitate și sustenabilitate. Laboratoarele proprii de cercetare, rețeaua solidă de distribuție și sprijinul tehnic oferit partenerilor comerciali definesc filosofia ATLAS de a construi cu responsabilitate și inteligență.

Am stat de vorbă cu Loredana Mada, Director Marketing, și Andrei Marian, Product Manager ATLAS România, pentru a înțelege mai bine care sunt direcțiile actuale ale companiei, provocările din piața locală și cum răspunde ATLAS nevoilor clienților săi – fie că sunt aplicatori profesioniști, distribuitori sau beneficiari finali.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă a produselor ATLAS?

Atenția la aspectul calitate/preț. Produsele ATLAS fac parte din categoria produselor premium, de calitate superioară și un raport vs. preț super atractiv; pe lângă acest aspect, produsul vine la pachet cu extra beneficii: suport tehnic diferențiat pentru utilizatorul final și pentru echipa de vânzări a distribuitorului, suport marketing specific per produs, etc.

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care le observați că le fac cumpărătorii când achiziționează produsele ATLAS?

Este deosebit de important ca beneficiarul să comunice cât mai multe detalii despre lucrarea pentru care solicită produse. De exemplu, nu este suficient să ceri cel mai bun adeziv; trebuie să știi detalii cum ar fi: interior/exterior; trafic intens/redus; suportul pe care urmează să fie aplicate produsele; construcție nouă/veche, etc. Alegerea incorectă a produselor pentru lucrarea care se dorește a fi executată înseamnă un cost mult mai ridicat prin intervențiile necesare ulterior. Aplicarea improprie a produselor – acest lucru poate fi evitat prin citirea instrucțiunilor produsului utilizat.

Care sunt 2–3 proiecte recente la care lucrați sau le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?

Casă rezidențială din județul Bihor, realizată cu produsul Tencuiala ATLAS Gemini și interviu cu meșterul Viorel Purea, cel care a aplicat produsul: https://www.facebook.com/reel/504821749378234

Tencuiala ATLAS Gemini Recobol

În ultima perioadă, am fost implicați în mai multe proiecte relevante la nivel național, în care produsele ATLAS au demonstrat performanță și versatilitate în condiții diverse de aplicare.

Un exemplu este reprezentanța auto din Cluj-Napoca, unde au fost utilizate produsele Geoflex, Geoflex Ultra și șapa autonivelantă SMS, asigurând o execuție de calitate superioară și o rezistență optimă în zonele cu trafic intens.

De asemenea, desfășurăm în mod constant prezentări tehnice la sediile distribuitorilor, în cadrul cărora interacționăm direct cu meșterii și echipele de vânzări – un demers esențial pentru susținerea corectă și aplicată a produselor noastre.

Un alt proiect de referință este ansamblul rezidențial SDC din Cluj, precum și lucrările de la Casa de Cultură din Târnăveni (județul Mureș) și Liceul Don Orione din Oradea. Aici au fost utilizate produse precum Tencuiala ATLAS, Thermoplus, Geoflex, chituri de rost și alte materiale complementare din portofoliul nostru – soluții complete pentru eficiență termică, aderență optimă și estetică durabilă.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

În domeniul construcțiilor, iar aici facem referire la producători, concurența este acerbă; instabilitatea politică și economică reprezintă o adevărată provocare. Lipsa predictibilității prețurilor la materiile prime și la utilități forțează producătorii să modifice destul de des prețurile produselor, iar acest lucru duce la nemulțumiri în rândul distribuitorilor și implicit și în rândul beneficiarilor finali.

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. de adezivi în România în următoarele 6–12 luni?

Piața materialelor de construcții este preconizată să fie în trend crescător în acest an, 2025. Totuși, în primele două trimestre ale anului în curs observăm o stagnare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel că presupunem că se va înregistra o creștere, însă nu foarte semnificativă. Pe nișa adezivilor, cea pe care noi ne concentrăm, suntem optimiști; tot mai mulți au înțeles – și beneficiarii, dar și meșterii aplicatori – că este nevoie de un produs performant pentru o lucrare de calitate și durabilă; iar noi oferim exact aceste calități și, nu în ultimul rând, o oportunitate de business partenerilor noștri la nivel național.

Ne puteți spune câteva din obiectivele companiei pe care le implementați în această perioadă?

Obiectivele companiei noastre sunt dezvoltarea continuă, pe toate planurile: intern – echipă; extern – produse de calitate și pachete de servicii.
Misiunea companiei este: Prin tot ceea ce facem construim parteneriate de încredere cu clienții, colaboratorii și angajații noștri.