//Cum să asigurați confortul și bunăstarea în spații mici?

Cum să asigurați confortul și bunăstarea în spații mici?

În timp ce unele aspecte ale confortului și bunăstării într-un mediu interior sunt legate de factori externi, cum ar fi iluminarea naturală și ventilația , altele sunt direct asociate cu aspectul interior și senzațiile create de arhitectură în oamenii care trăiesc în acel spațiu.

Este întotdeauna dificil să echilibrezi toate elementele care pot oferi un confort sporit în designul interior, în special în medii mici care trebuie optimizate pe deplin, deoarece nu este întotdeauna posibil să creezi deschideri mari spre exterior sau chiar să acomodezi întregul program arhitectural într-o manieră convențională.

În astfel de cazuri pot fi implementate mai multe soluții arhitecturale pentru a spori sentimentul de bunăstare al celor care locuiesc în clădire. Iată câteva dintre strategiile pe care specialiștii ArchDaily le recomandă în proiecte la scară mică pentru a asigura un confort mai mare.

Iluminare și ventilație naturală


Ferestrele sunt unul dintre principalele mijloace de conectare a interiorului cu exteriorul și pot oferi atât lumină, cât și ventilație încăperilor. Aceste caracteristici sunt foarte de dorit în medii mici, iar deschiderile trebuie să fie dimensionate și aranjate corespunzător, utilizând traseele solare și studii de ventilație a locației.

Mobilier flexibil și multifuncțional

Flexibilitatea este esențială în proiectele cu o suprafață utilă mică. Scările folosite ca dulapuri, mesele pliante, paturile cu sertare incorporate și mobilierul pe roți sunt câteva exemple de soluții comune pentru optimizarea spațiului prin combinarea mai multor funcții într-un singur element.

Verdeaţă


Oamenii au o dependență înnăscută de natură care le alimentează dorința de a fi cumva aproape de ea. Pentru a economisi spațiu și pentru a beneficia în continuare de efectele plantelor asupra bunăstării locuitorilor, o alternativă pentru zonele mici este ca acestea să fie atârnate deasupra solului.

Plafoane înalte

Mediile cu tavane înalte nu numai că permit o mai bună utilizare a spațiului prin crearea de mezaninuri și dulapuri mai înalte, ci contribuie și la ventilația internă prin efectul coșului de fum.

Culori deschise


Culorile pot modifica percepția spațiilor interioare, iar un bun exemplu este utilizarea culorilor deschise pe suprafețele unui mediu ca modalitate de a oferi senzația unui spațiu mai mare.

Materiale calde


În timp ce culorile reci și deschise pot oferi senzația unor medii mai spațioase, materialele mai calde, cum ar fi lemnul , țesătura și ceramica, pot îmbunătăți confortul unei camere fără a o face să pară mai mare decât este.

Partiții mobile și ușoare


Partițiile mobile și ușoare, precum perdelele, panourile sau alte elemente care permit separarea flexibilă a încăperii, sunt deosebit de utile în spații mici. Atunci când sunt complet deschise, aceste dispozitive promovează o integrare mai mare între spații, în timp ce, atunci când sunt închise, ocupă mai puțin spațiu în comparație cu separatoarele tradiționale (cum ar fi panourile de gips-carton).