Atunci cand planifici constructia unei case, realizezi ca e mult mai complicat decat pare. Gasesti informatii noi de care nu stiai, iar acum totul pare mai stresant, fiind si prima experienta de acest gen.
Am alcatuit un mic plan de bataie pentru tine cu cateva sfaturi practice pentru a-ti veni in ajutor in procesul de planificare si constructie.
Primul pas este sa obtinem autorizatiile, certificatele si acordurile de constructii de la institutiile abilitate. Stim ca este un proces peste care ai vrea sa il sari, insa este inevitabil.
Ca sa eviti statul la cozile gresite sau pierdutul timpului, studiaza cu atentie informatiile de mai jos.
Documentul cel mai important atunci cand iti construiesti o casa este autorizatia de construire. Fara autorizatie nu poti sa incepi lucrarile pentru ca este nevoie ca autoritatile locale sa dea avizul pentru inceperea lor.
Pentru obtinerea autorizatiei ai nevoie de:
- Certificatul de urbanism
- Proiectul tehnic al constructiei
- Avize si acorduri de amplasament
Etapele constructiei
- Planificarea
Daca planificarea se face cu suficient timp inainte de a incepe constructia poti evita schimbarile ce pot aparea in perioada de executie. Aceste schimbari ar putea fi referitoare la buget, dar si la termenul care a fost stabilit initial de finalizare a constructiei.
Apoi pasul urmator este analiza terenului. Trebuie sa stii ca tipurile de sol pot varia si e nevoie de o analiza amanuntia al acestuia pentru proiectarea fundatiei.
- Design-ul
Daca ai un buget bine stabilit poti apela la un architect. Acesta poate reduce semnificativ timpul si efortul pe care le-ai face tu pentru a stabili exact cum sa fie viitoarea ta casa.
Daca bugetul tau este constrans, atunci poti gasi informatii utile pe site-uri, grupuri si aplicatii specializate in acest domeniu. Nu te sfii sa pui intrebari si pe forumuri, poate gasesti pe cineva de incredere care te va lamuri.
- Regulamente de constructie
Trebuie sa stii ca in fiecare tara sunt reglementate anumite norme pentru constructiile civile, asa ca poti verifica planul casei tale inainte sa incepi lucrarile. Poti sa te adresezi autoritatilor locale din orasul tau, iar acestia te vor asigura ca totul este in regula.
- Achizitia materialelor
Pentru a prinde discounturi in ceea ce priveste inceperea lucrarilor, incearca pe cat posibil sa cumperi toate materialele in acelasi timp.
Cauta materiale care nu depind de temperature sau vreme.
Acestea sunt: tigla pentru acoperis, produsele pentru pardoseli, placile ceramice, materialele din otel.
Iar pentru materiale cum sunt lemnul sau cimentul,cauta un loc de depozitare inainte de achizitie.
- Constructia casei
Fundatia solida este centrul lucrarilor. Odata ce fundatia este gata, construieste intai peretii exteriori, acoperisul si apoi treci la interior. Aceasta ordine le va permite muncitorilor sa continue proiectul chiar daca vremea este mai capricioasa.
La final, nu uita sa iti planifici cu atentie si precautie bugetul. Fa calcule realiste si sabileste tot ce e nevoie. Doar asa poti avea confortul casei pe care sa ti-o doresti.
Autor: Bianca Vasut