A existat o perioadă în care creionul, hârtia și desenele complexe au stat la baza unei planificări în domeniul construcțiilor. A fost un proces obositor, dar lucrurile s-au schimbat. Acum este vorba despre BIM. BIM-ul reprezintă Building Information Modelling și face parte din industria construcțiilor de ceva timp. BIM-ul este un proces inteligent, bazat pe un model pentru planificarea, proiectarea, construirea și gestionarea clădirilor și infrastructurii. Conectează profesioniștii în proiectarea, construirea și operarea mai eficientă a infrastructurii prin intermediul BIM. Este mai mult decât un model digital 2D sau 3D. Este procesul de proiectare a unei clădiri, folosind colaborativ un singur sistem coerent de modele de computer, nu doar seturi de desene separate. Dacă un element al modelului este schimbat, BIM coordonează schimbările în toate vizualizările care afișează acel element. Arhitecții, antreprenorii și inginerii structurali pot lucra mai mult în colaborare accesând și actualizând proiectarea. Informațiile sunt capturate în model și rămân acolo coerente și coordonate.
În orice moment al ciclului de viață al proiectului, informațiile sunt in BIM. Acest lucru ajută să reduceți erorile consumatoare de timp. Informațiile pot fi accesate de oriunde. BIM îi ajută pe toți cei care lucrează la un proiect să se coordoneze perfect și să țină fiecare membru al proiectului pe aceeași lungime de undă. Puteți utiliza informații ale modelului pentru a vă îmbunătăți designul înainte de a fi construit. Vizualizarea realistă vă poate obține aprobări imediate. BIM-ul oferă informații despre constructibilitatea proiectelor, reduce erorile, îmbunătățește eficiența și eficacitatea fazelor de construcție. Aceasta ajută la o mai bună înțelegere a viitoarelor operațiuni și a întreținerii proiectului. BIM nu se referă exclusiv la amenajări, ci la toate sectoarele care au legătură cu construcțiile, inclusiv: drumuri, căi ferate, utilități, poduri, tuneluri, structuri, arhitectură, topografie. BIM-ul are 4 niveluri:
Nivelul BIM 0 (Colaborare mică)
Practic nu implică niciun nivel de cooperare. În această fază, producția și schimbul de informații au loc cu ajutorul hârtiei și a documentelor electronice.
Nivel BIM 1 (Colaborare partială)
În prezent, un număr mare de companii își desfășoară activitatea la acest nivel. Un mediu comun de date (CDE) este utilizat în acest caz. CDE este un depozit online partajat în care toate datele necesare ale proiectului sunt colectate și gestionate. Nivelul BIM 1 se concentrează pe trecerea de la informații CAD la 2D și 3D. În ciuda prezenței unui mediu comun de date, modelele generate nu sunt distribuite între diferiți agenți.
Nivel 2 BIM (colaborare completă)
Principalul obiectiv de interes la acest nivel este modul în care informațiile sunt împărtășite diferiților membri ai proiectului. La acest nivel sunt introduse două dimensiuni noi, legate de managementul de proiect. Acesta este 4D care are legătură cu gestionarea timpului și 5D care este legat de calculul bugetului.
Lucrul în echipă este esențial nivelului BIM 2. Cu toate acestea, nu este necesar ca toate părțile implicate în proiect să funcționeze pe aceleași modele CAD 3D. Dimpotrivă, toată lumea este liberă să folosească un model CAD distinct. Ceea ce este cu adevărat important este existența unui tip de fișier comun (de exemplu, un fișier IFC) care conține toate informațiile despre proiectare.
Cu alte cuvinte, vorbim despre un model de colaborare deplină între numeroasele părți ale proiectului. În acest fel, părțile conectate la proiect pot avea o imagine de ansamblu asupra tuturor informațiilor disponibile și le pot modifica în consecință. Datorită acestui fapt, ei sunt capabili să alcătuiască un model BIM unificat. Ultimul, dar cu adevărat important, software-ul CAD, pe care fiecare parte îl folosește, ar trebui să aibă capacitatea de a exporta în tipuri de fișiere comune (de ex. Fișiere IFC, fișiere COBie etc.).
Nivel BIM 3 (integrare completă)
Nivelul 3 BIM este obiectivul final pentru industria construcțiilor. Punctul său principal este atingerea integrării complete (iBIM) a informațiilor într-un mediu bazat pe cloud. Acest lucru este obținut prin utilizarea unui model comun. Modelul va fi accesibil oricui are legătură cu proiectul.
Pe lângă aceasta, diverșii agenți care lucrează în proiect vor putea să-l editeze și / sau să adauge propriile informații. O nouă dimensiune (6D) care se concentrează pe gestionarea ciclului de viață al clădirii este de așteptat să fie adăugată în acest moment. Dimensiuni legate de timp (4D) și cost (5D) sunt de asemenea disponibile. Astfel, toate echipele de proiect își pot eficientiza sarcinile și procesele într-un mediu digital colaborativ, contribuind în același timp la modelul BIM și prin extinderea la colectarea de date valoroase ale proiectului. Prin urmare, BIM-ul nu este doar un software, reprezintă crearea unui model virtual tridimensional care conține toate informațiile cheie ale proiectului dintr-una sau mai multe surse. BIM vizează reutilizarea și schimbul de informații, dintre care documentele electronice sunt doar o singură componentă. Abordarea BIM arată că există posibilitatea de a integra diferite funcții și fluxuri de lucru care există în mod tradițional individual.