//Rocval Construct: „Dimensionarea pompelor de caldura este elementul care face diferenta intre un sistem optim functional si un sistem disfunctional”

Rocval Construct: „Dimensionarea pompelor de caldura este elementul care face diferenta intre un sistem optim functional si un sistem disfunctional”

Cum alegi pompele de caldura potrivite pentru propria investitie? Specialistii Rocval Construct iti prezinta cateva detalii esentiale care te vor ajuta sa faci diferenta intre tipurile de pompe de caldura si iti vor dezvalui care sunt capcanele de evitat in domeniu. Citeste interviul de mai jos realizat cu ajutorul Managerului Rocval Construct, Adrian Groza:

3 sfaturi in alegerea tipului de pompa de caldura

  1. Pentru domeniul rezidential, diferentiem 3 mari categorii de pompe de caldura: Aer-Apa, Sol-Apa si Apa-Apa.
  2. Cand alegem o pompa de caldura pentru casa noastra, trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte, precum: pretul investitiei initiale, volumul de munca si deranjul in urma instalarii sistemului, cheltuielile lunare generate de sistem, mentenanta sistemului cu pompe de caldura, etc. Trebuie sa analizam aceste aspecte la rece si sa alegem metoda optima pentru noi.
  3. Alegerea cea mai usoara, fara a face rabat la performante si la cheltuielile lunare o reprezinta pompele de caldura aer-apa. Acestea se monteaza cu minimum de efort, fara deranj mare in gospodarie, fara sapaturi, fara foraje, etc. Datorita avansului tehnologic din domeniu, reusesc sa depaseasca performantele pompelor de caldura Sol-Apa, depasind valori ale indicatorului SCOP [coeficient de performanta sezonier] de peste 5.

3 capcane pe care sa le evitam si cum

  1. Sa evitam pompele de caldura ieftine. Stim ca suna ciudat intr-o lume in care conteaza pretul foarte mult. Dar stim cu totii ca in general, un pret scazut reprezinta rabat de la calitate. Nu suntem impotriva brandurilor chinezesti [China este lider mondial in industria HVAC] – ci impotriva acelor produse foarte foarte ieftine si de o calitate foarte joasa importate din China. Aceste pompe de caldura contin componentele cele mai ieftine si cu cea mai scurta durata de viata. Sa nu ne lasam pacaliti de pretul mic. Inclusiv pompele de caldura premium din China au pret asemanator produselor premium din Europa.
  2. Dimensionarea pompelor de caldura este elementul care face diferenta intre un sistem optim functional si un sistem disfunctional [sub-dimensionat sau supra-dimensionat]. Se recomanda verificarea companiei care dimensioneaza si instaleaza pompele de caldura, deoarece aceste cunostinte se insusesc in timp in baza pregatirii oferite de producatorul pompelor de caldura si experienta din teren. De aceea, nu trebuie sa neglijam vechimea si experienta unei firme specializate in domeniul pompelor de caldura.
  3. Va recomandam sa evitati pompele de caldura cu compresor ON/OFF, acestea fiind foarte la moda in anii trecuti. Acum, in anul 2020 va recomandam sa optati pentru pompe de caldura cu inverter – au compresor cu turatie variabila, fiind cu pana la 33% mai eficiente fata de compresoarele clasice ON/OFF.

3 mituri despre pompe de caldura care nu sunt tocmai adevarate sau pe de-a intregul adevarate

  1. Pompele de caldura se pot folosi doar daca exista incalzire in pardoseala. – Aceasta afirmatie este doar partial adevarata. Suntem de acord ca pompele de caldura impreuna cu sistemul de incalzire in pardoseala reprezinta un caz optim, dar pompele de caldura la fel de usor pot fi folosite la instalatiile interioare cu ventiloconvectoare sau calorifere. Singura precizare pe care o facem este ca ventiloconvectoarele sau caloriferele sa fie dimensionate corespunzator, luand in calcul temperatura agentului termic produs de pompa de caldura. [45-50-55-60-65 grade C] in functie de modelul pompelor de caldura. De retinut: o temperatura ridicata a agentului termic reprezinta o scadere a eficientei [COP-ului] pompei de caldura.
  2. Pompele de caldura se preteaza in Vestul Europei, nu la clima din Romania. – Total Gresit. Cunoscatorii domeniul stiu ca Suedia este tara care a contribuit enorm la dezvoltarea pompelor de caldura, implementand la nivel de tara de peste 50 de ani aceste sisteme cu brio. De aceeasi implementare masiva a pompelor de caldura de toate tipurile se bucura si Norvegia. Iar clima din tarile scandinave e mult mai rece decat clima din Romania. Exista, avem si instalam pompe de caldura Aer-Apa care functioneaza in parametri optimi chiar si la temperatura de -32 grade C fara rezistenta electrica.
  3. Pompele de caldura aer-apa sunt cele mai ineficiente pompe de caldura, generand facturi foarte mari de curent. – Am sa incerc sa explic de ce acest mit este adevarat si tot odata de ce nu mai este adevarat. Diferenta dintre adevarat si neadevarat o face alegerea brandului de pompe de caldura Aer-Apa. Majoritatea pompelor de caldura Aer-Apa au si rezistenta electrica incorporata [in trepte – 2-4-6 kW sau 3-6-9 kW electrici] pentru a ajuta compresorul in perioadele reci. In cele mai multe cazuri, aceste rezistente electrice erau pornite automat de softul pompei de caldura de la -5, -10 grade C. Acest lucru inseamna o functionare a compresorului cat si a resistentei electrice – generand astfel facturi mari de curent electric. Acest lucru neplacut s-a schimbat pentru clientii care aleg pompele de caldura Templari – Italia. Aceste pompe de caldura premiun nu au rezistenta electrica deoarece nu au nevoie, datorita compresoarelor de ultima generatie cu tehnologia EVI – cu injectie de vapor cald de freon. Compresorul cu tehnologie EVI, componentele de inalta calutate din pompa de caldura, imprena cu automatizarea de ultima generatie Carel fac ca aceste pompe de caldura sa functioneze fara probleme pana la temperatura exterioara de -32 grade C – fara rezistenta electrica.

Care sunt plusurile/minusurile a anumitor tipuri de pompe de caldura

Pompa de caldura AER-APA

Plusuri:

  • Costuri initiale de investie reduse
  • Instalare usoara si rapida
  • Necesita spatiu mic de instalare, majoritarea unitatilor externe fiind montate asemeni unitatilor de aer conditionat.
  • Mentenanta usoara si rapida
  • Nu necesita sapaturi, foraje, surse de apa. Se elimina nevoia de teren adiacent cladirii.
  • Se elimina costurile forajelor, a sapaturilor, a glicolului din furtunul colector.
  • Performanta si eficienta foarte ridicata cu pompele de caldura aer-apa cu inverter si compresoare cu tehnologia EVI.
  • Majoritatea pompelor de caldura aer-apa pot sa faca si racire activa, fara module aditionale.

Minusuri:

  • Costurile lunare nu sunt constate. Dar acest lucru nu trebuie sa reprezinte o ingrijorare. Deoarece, consumul unei pompe de caldura se calculeaza intr-un an de zile. Iar intr’un an de zile, anumite pompe de caldura aer-apa obtin consumuri anuale mai mici fata de pompele sol-apa.

Pompe de caldura SOL-APA

PLUSURI:

  • Obtinem facturi aproximativ constante, deoarece temperatura solului ramane relativ constanta peste an.

MINUSURI:

  • Costuri mari ale investitiei initiale
  • Este nevoie de teren mai mare langa imobil pentru a introduce furtunul colector in pamant sau pentru foraje la adancime.
  • Pe terenul unde se afla furtunul colector, se interzice constructia de alte imobile, deoarece blocheaza absorbtia caldurii de catre sol.
  • Necesita o mentenanta mai aprofundata, deoarece intervine si circuitul furtunului colector.

Pompe de caldura APA-APA

PLUSURI:

  • Sunt cele mai eficiente pompe de caldura, atat timp cat temperatura sursei de apa este de 10 sau peste 10 grade C.

Minusuri:

  • Necesita schimbatoare speciale de caldura din Titan – deoarece apa in Romania este relativ dura, in anumite parti din tara fiind si sulfuroasa.
  • Poate sa necesite avize de mediu, in functie de sursa de apa pe care o alegem.
  • Necesita un alt foraj/fantana unde sa deversam apa care am introdus-o in pompa de caldura pentru a capta temperatura ei.
  • Costuri mari ale investitiei initiale
  • Exista risc mare de nefunctionalitate in cativa ani datorita problemelor cu apa din sol, care pot fi cauzate de seceta, cutremure, miscari ale solului,  etc. Aceste probleme pot scadea debitul sursei de apa sau chiar sa il sisteze, ceea ce ne lasa cu o pompa de caldura nefunctionala.

Care sunt motivele pentru care cilentii interesati ar merita sa va ceara o oferta de pret?

Suntem specialisti in pompe de caldura din anul 2004, instaland si efectuand service si mentenanta la peste 8 branduri de pompe de caldura de toate tipurile, totalizand un numar de peste 200 bucati pompe caldura la nivel national.

Avem cunostintele necesare si expertiza pentru a oferi consultanta de specialitate oricarui client, indiferent de natura proiectului – rezidential, comercial, industrial.

Dorim sa contribuim cat mai mult la reducerea poluarii prin implementatea de sisteme ecologice cu pompe de caldura pentru producerea incalzirii, racirii active si a producerii apei calde menajere.