//Diferențele de abordare dintre clădirile noi și cele vechi Clădiri vechi vs. Clădiri noi. Asemănări & diferențe

Diferențele de abordare dintre clădirile noi și cele vechi Clădiri vechi vs. Clădiri noi. Asemănări & diferențe

Dacă te gândești să achiziționezi o clădire veche sau un teren pe care să construiești o clădire nouă, probabil te-ai întrebat cum e mai bine și ce presupune pentru tine fiecare opțiune. Dacă nu ai cunoștințe despre domeniul construcțiilor sau ai dileme despre pașii pe care trebuie să-i umezi când vrei să cumperi o clădire veche sau să construiești una nouă, apelează la un profesionist, la arhitect care să îți explice procesul! Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a lua o decizie.

A. Clădirile existente au farmecul lor. Ele vorbesc despre memorie, despre descoperirea și aproprierea locului, despre evenimente, despre pluridisciplinaritate, despre flexibilitate, despre constrângeri, despre creativitate, despre comunitate. Casele vechi au poveștile și personalitatea lor şi toate aceste motive sunt o sursă de inspirație pentru arhitectură.

Arhitectul Jean Nouvel consideră că „spaţiile industriale abandonate sunt echipamente culturale construite în proporţie de 80%”.

Clădirile existente necesită o abordarea mai sensibilă a arhitectului și a întregii echipe de proiectare, inclusiv în faza de execuție, respectând spiritul inițial al clădirii și căutând soluții de a crea dialogul dintre elementele existente și cele noi.

Principala provocare la o clădire existentă este cea de a lucra cu incertitudini. Pentru o clădire existentă, sunt necesare mai multe investigații (analize) preliminare: sondaje, teste, expertize structurale și evaluări din punct de vedere structural. Acestea se coordonează cu conceptul de arhitectură pentru a folosi cât mai bine clădirea.


Autogara Chitila. București. Imagine înaintea începerii șanterului și după finalizare. Clădirea existentă a fost consolidată, exitinsă și convertită într-un spațiu comercial.

Dacă la o clădire nouă aprox. 80% din lucrări sunt clare când începe șantierul, la o clădire existentă sunt aproximativ 50% incertitudini și întrebări care își găsesc răspuns și soluții mai ales după desfaceri și identificarea tuturor elementelor ascunse (fundații, grinzi, stâlpi, elemente acoperite de alte intervenții).

O altă provocare este procesul de autorizare a unei clădiri existente și mai ales conformarea din punct de vedere al securității la incendiu. Sunt necesare soluții creative pentru a conforma clădiri la standardele actuale, deoarece la momentul în care a fost construită de cele mai multe ori existau alte norme de proiectare.

Lucrările de execuție de obicei durează mai mult datorită incertitudinilor și surprizelor care apar pe parcurs.

Avantajul major pe care îl au clădirile existente este localizarea în cadrul orașului, de obicei în zona centrală. În plus, reprezintă un mod sustenabil de a continua utilizarea clădirii existente și reprezintă un mod de a ‘recicla’ construcțiile și a activa spații urbane uitate și a reda le orașului. 

Rezultatul final este de obicei surprinzător, inovator, iar viața clădirii continuă într-o nouă etapă. Valoarea proprietății crește.

Cinematograf Copou, Iași. Șantier în lucru. Imaginea propusă – restaurare mozaic, reparații fațade, consolidări majore, un nou concept arhitectural de interior
 

B. Clădirile noi permit o mai mare libertate de forme și concepte arhitecturale mai inovatoare care să integreze de la început noile tehnologii sustenabile.

Pornind de la zero cu o construcție probabilitatea ca acesta să corespundă nevoilor contemporane este mai mare comparativ cu cele existente.

A large building

Description automatically generated
Timișoara. MultipleXity – Muzeul Mikloși – zona industrială de patrimoniu a fostelor depouri de tramvaie. Concept clădire care acomodează o piață urbană acoperită (parter), un restaurant  (etaj 1), panoramic (etaj 1) și un butique hotel (etaj 2).

Și în acest caz vor exista limitări în ceea ce privește regulamentul zonei privind: suprafața maximă construită admisă, numărul de etaje, retragerea față de limita de proprietate.

În cazul unei construcții noi se pot analiza mai multe variante de sisteme structurale, concepte arhitecturale pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tema proiectului.

Avantajul major pe care îl are o construcție nouă este că se poate proiecta la standarde de exigențe care țin de sustenabilitate cum ar fi standardele BREEAM sau LEED. Astfel, se va adapta mai ușor schimbărilor din viitor.

A large brick building

Description automatically generated
Prima casă pasivă din complexul Dumbrava Vlăsiei, Ilfov.

În concluzie, indiferent dacă optezi pentru o clădire existentă sau planifici să construiești una nouă, există soluții pe care specialiștii le creează, adaptându-se situației concrete existente. Dacă vrei să te consulți, să întrebi, să afli mai multe despre proiectul la care te-ai gândit să-l construiești, echipa Studio ae este pregătită să-ți ofere cele mai bune răspunsuri și soluții.

A large brick building with grass and trees

Description automatically generated
Concept boutique hotel în Munții Carpați, județul Alba. 

Elena Ștefănescu, arhitect co-fondator al studioului de arhitectură studio ae – architecture & evolution, a luat parte activ la evaluarea a sute de proiecte de dezvoltare (construcții existente & terenuri în vederea construirii) în cadrul mai multor companii internaționale aflate în plină expansiune. 

În prezent, Studio ae acoperă toată gama de servicii de proiectare generală de la faza de evaluare & consultanță, autorizare, la cea de asistență pe parcursul execuției până la finalizarea șantierului.

Imaginile utilizate în acest articol reprezintă proiecte ale studio ae – architecture & evolution.

Echipa studio ae este în prezent formată din Arh. Andrei Ștefănescu, Arh. Elena Ștefănescu, arh. Aina Constantin, Arh. Anca Neculoiu, arh. Ruxandra Vașcovici, stud. Arh. Oana Constantiescu, stud. Arh. Crina Kocso

www.studioae.ro

Fotografii: Sabin Prodan

Vizualizare: arhitect Claudiu Buzilan  https://www.buzilanstudio.com/